Verdidebatt

Det nye Israel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For ca 2073 år siden ble det født en mann med navn Herodes i søndre Israel i Idumea området. Han var ikke jøde men konverterte til en gren av Jødedommen.  På den tiden bodde det ca 60.000 jøder i minst 10 områder i midtøsten.  De bodde i Judea, Ephesus, Alexandria, Babilon, Rom  og 5 områder i Lilleasia. Han ble med i en slags religiøs sekt og ble deres store leder og beskytter. Denne religiøse sekten fantes etterhvert i alle disse områdene i midtøsten. Det som knyttet dem sammen i troen på en "Det nye Israel", de samlet inn penger og bygde opp igjen Templet og lage en havn i Caesarea.  Kong Herodes sin regjeringstid var fra 37 – 4 før Kristus.


Sammen med seg hadde Kong Herodes (som Faderen/ Pope)  et religiøst triarki med titlene : Abraham, Isak og Jakob for å bygge dette Nye Israel. Av kjente medlemer i dette triarki var :  som Abraham : Hillel fra Babylon, Isak : Menahem fra Essenerne,  Jakob : Eli fra Efesus ( Kontrolerte LilleAsia)
Denne religøse sekten var en del av Jødedommen var vel kjent for Romerne og teologisk de var ikke enige med fariseerne og saddukeerne om tolkingen av skriften.  Tolkningen var inspirert fra andre religioner i de forskjellige områdene jødene bodde i Midtøsten.


Denne bevegelsen med Kong Herodes velsigelse og Hillel, Menahem, Eli i spissen underviste f.eks i en jødisk versjon av "Den gyldne regel" og sa : "Det som er støtende for deg skal du ikke gjøre mot andre" og de konverterte både Jøder og ikke jøder inn i sin variant med et renselsesbad (dåp). Denne religøse organsiasjonen samlet inn penger fra alle eksiljødene for å bygge opp religiøse infrastruktur til Det Nye Israel.  Derfor var det nødvenig å ha pengevekslere i tilknyting til templene da pengen kom fra alle regionene. Denne sekten hadde også en tidlig variant av katolsk avlatshandel / jødisk tiende. Det var over 600.000 medlemmer av denne sekten på det meste , så det kom en del penger til bygging av nytt tempel og kloster.


Det som er litt undelige i denne jødiske historien er at i Matteus 1 ,16 blir Jesu bestefar kalt Jakob og i Eli i Lukas 3,23.  Dette er for mange et bevis for at nettopp denne Eli med tittelen Jakob var Jesu bestefar.  Noen knytter denne historien også opp imot Matteus 8,11 "Men jeg sier dere at mange skal komme fra øst og vest og sitte til bords med Abraham og Isak og (bestefar-) Jakob i himmelrike (/Nye Israel)". ( Riktignok døde bestefar Eli i år 23 e.kr . men tittelen bestod.)  Dette var en del av den store drømmen til Kong Herodes om det Nye Israel.  Når man leser Matteus slik kan man lettere forstå historien fra Matteus 2 kap. om Hillels astrologer fra Babylon som først gikk til Herodes og han viste vei til Jesus, men Engelen sendte Josef  og Maria til Alexsandria i Egypt før Herodes drepte alle guttebarn i Betlehem.  Herodes viste av kongen av det Nye Israel måtte komme fra Davids ett.   Lengre ut i Matteus (Kap 3) historien om Johannes's dåp  som også er omtalt i skriftene om denne bevegelsen ( se bøkene til Flavius Josephus).  En sammenfattning av denne jødiske religiøse tro og lære finner vi i Matt 5.  Disse utsagnene i Bergprekenen med "Salige er.." finnes fra jødiske skrifter i Persia, Egypt, India, Tibet, China, Palestinia, Hellas og mange andre land. I kapittel 6 finner vi "Fader vår" som er en bønn om at (komme ditt rike) Det Nye Israel skal komme.  På meg så virker det slik at Matteus evangeliet var skrevet av og for de som tilhørte denne jødiske sekten, den tar for seg tema etter tema og benytter mystiske historier med dobbelt mening (lignelser) . Denne mystiske undervisningstekkninken finner man igjen hos denne jødiske sekten.  

Overgangen fra en Jødedom-sekt undervisning til Kristendom kommer i Matteus 16:17-18.  Dessverre gikk det ikke så bra med denne idee om "De Nye Israel" siden Kong Herodes døde like etter Jesu fødsel og 3 av hans sønner delte kongeriket. Disse var ikke så vennligsinnet til denne religøse sekten – se historien om Johannes døperen.   Selve sekten mistet også fotfeste i Jerusalem på grunn av deres største kloster ble ødelagt en tid før Jesu fødsel , men sekten forsatte i noen hundre år til flere steder.

Er det noen som har vært borti denne vinklingen av historien om Essenerne og har noe tilsvarende norsk dokumentasjon rundt knytningen til Kristendommen ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt