Martin Drange

126

En dialog: Multikulturalismen

Publisert: 15. mai 2010

Autonoms dialog med Thomas Hylland Eriksen om multikulturalismen fra 2006, er særs interresant og aktuell. Samtalene på mail er delt opp i tre deler (som riktignok er litt rotete redigert, men det går seg til når man leser):

Del 1

Del 2

Del 3

Kommentar #1

Lars Hausken

40 innlegg  666 kommentarer

The best part of it :)

Publisert over 11 år siden

Jeg tror ikke nasjonalister er spesielt interesserte i å spre sin kultur. De vil bare beskytte den og handler ut i fra et beskyttelsesinstinkt. Det er vel heller den uhemmede multikulturalismen som er megalomanisk og stormannsgal. Jeg tror heller ikke den jevne nordmann har noen begeistring over at norsk kultur spres til pakistanske landsbyer da den jevne nordmann ikke er kulturimperialist som han heller aldri var koloniserende imperialist i gamle dager.

(For et vidunderlig strait-to-the-point sitat)

Kommentar #2

Lars Hausken

40 innlegg  666 kommentarer

Litt satire (always)

Publisert over 11 år siden

Dersom nye kulturelle mutasjoner er ønskelig så vil vel det bety at
vi har behov for et høyest mulig antall kulturer representerte i Norge. Det vil si at det begrensede mengder kulturelle enheter er tilstrekkelig og massive store grupper ikke vil tilføre noe nyttig. Med andre ord så burde vi stanse innvandringen av pakistanere og heller øke andelen av andre grupper som ikke er representerte i Norge, som f.eks. eskimoer, australnegre og amazonasindianere?

Kommentar #3

Lars Hausken

40 innlegg  666 kommentarer

Om kolonial arvesynd

Publisert over 11 år siden

For det første, hvorfor skal noen stilles til ansvar for det
forfedrene har gjort? Skal vi straffe barna til de som har gjort noe galt? Jeg ser ikke logikken her. Etterkommere av umoralske mennesker kan ikke holdes ansvarlige for sine forfedres handlinger. Spesielt ikke når etikk og moral har endret seg fullstendig siden den gangen disse forfedrene levde.

For det andre så finnes det ikke grunnlag for å si at en nasjons
handlinger den gangen på noen måte representerte befolkningen som en helhet. Folk flest har ikke og hadde heller ikke den gangen noen begreper om hva den politiske eliten bedrev. Folk var stort sett opptatte av seg og sitt. De tenkte mest på kornavlingene og sauene som gikk og gresset i lia. Desto verre blir det å holde folk ansvarlige for det som skjedde den gangen da folket ikke var demokratisk representert siden monarkier i sakens natur ikke er konstruert slik. Politikk var den gangen noe som kun angikk en meget begrenset
overklasse og kongen. Kolonistene var kongen, overklassen og de
vanlige menneskene som faktisk reiste over til koloniene. Ikke flertallet av befolkningen som holdt seg hjemme og holdt på med seg og sitt. Med disse forutsetningene blir det et umulig regnestykke å legge ansvaret hos en befolkning i sin helhet.

(Så burde vel denne "vi-kvite-fortjener-å-bli-straffet" diskusjonen etterhvert legges død)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere