Verdidebatt

Boikott fvt/evt i skolen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Min datter på 12 år kom hjem her om dagen og fortalte at man nå på vår lokale skole i Ålesund tar i bruk den nye termen "før/etter vår tidsregning" (fvt/evt) for å tidfeste viktige hendelser i historien. Termen evt ble introdusert i den norske skolen av forlaget CappelenDamm i RLE-læreboken "Vi i verden".

Jeg ba min datter boikotte fvt/evt, og har oppfordret henne til konsekvent å skrive "før Kristus" og "etter Kristus" på skolen. Og det står jeg for. Hvis hun får problemer på grunn av det, skal jeg støtte henne herfra til evigheten. Er det nødvendig å lage bråk for dette da, spør du kanskje. Ja, det synes jeg i aller høyeste grad!

Fvt/evt som term for tidsangivelse i den norske skolen er etter min mening noe stort vås.I Norge har den kristne troen vært vårt verdigrunnlag i tusen år. Vi har en grunnlov som gjenspeiler dette og våre fedre tok valget om at korset skulle heises som banner over landet. Staten og kirken har gått hånd i hånd gjennom hele vår historie som nasjon.

Språkrådet har til orientering heller ikke normert "før vår tidsregning" og etter vår tidsregning". De skriver følgende på sin nettside:

Språkrådet har ikke normert bruken av uttrykket «før vår tidsregning» (fvt.) og «etter vår tidsregning» (evt.). Selv om denne benevnelsen er noe i bruk, vil Språkrådet ikke anbefale den som erstatning for den tradisjonelle «før Kristus» (f.Kr.) og «etter Kristus» (e.Kr.).

I allmennspråket fungerer tidsangivelsen «før og etter Kristus» som en teologisk nøytral tidfesting av et tidspunkt for 2008 år siden. Selv om vi har fått denne tidsregningen nettopp fordi vi i over tusen år har tilhørt den kristne kulturkretsen, tar vi i dagligtalen ikke et teologisk standpunkt ved å bruke denne tidsangivelsen.

Vi lever i en tid hvor sterke krefter jobber hardt for å få utvisket de kristne verdiene vi har bygget Norge på. Vi lever i det multikulturelle samfunnet nå, sier de. Jesus må ut av skolen. Kirken må ut av staten. Grunnloven må revideres. Det neste blir sikkert at de hyler om at korset må ut av flagget.

For min egen del så har jeg våknet. Det er på tide å reise seg opp og kjempe kampen for vår kulturarv i møte med både makter og myndigheter. Vi må be for landet vårt. Vi må legge reelt press på myndigheter og politikere. Vi må bli minst like flinke på lobbyvirksomhet som andre pressgrupper og tydelig få fram vårt syn på saker som denne i media.

Vi må aldri godta at vår kristne kulturarv utviskes. Det er bare et flagg som skal heises over dette landet. Og det er korsbanneret i rødt, hvitt og blått. Det var de kristne verdiene som formet Norgeog gav oss framgang som nasjon.Helt fra Olav den Helliges tid har de kristne verdiene preget vår hverdag. På Eidsvoll i 1814 ble denne arven videreført. Det er en hån mot alt dette landet er bygd på å revidere ut kristendommen fra grunnloven og skolebøkene.

Jeg vil oppfordre foreldre til å gjøre det samme som jeg har gjort. Oppfordre dine barn til å boikotte denne terminologien i den norske skolen. Du kan også legge press på forlaget CappelenDamm, både gjennom å la være å kjøpe deres bøker og ta direkte kontakt. De lever av sine kunder, så de vil nok være lydhøre. Du kan for eksempel ta kontakt med deres forlagssjef for grunnskole Trond Petter Hinrichsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt