Verdidebatt

Ateisten og teisten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det ligger i ordene at både teisten og ateisten tilsynelatende har noe felles; et felles utgangspunkt som enten resulterer i tro hos teisten eller fravær av tro hos ateisten. Både teisten og ateisten har et registrerbart forhold til en størrelse jeg benevner som Gud. Med registrerbart forhold mener jeg for ateistens del bare at argumentasjon for fravær av tro kan komme til uttrykk. En argumentasjon som ender opp i fravær av tro må vel nødvendigvis ta utgangspunkt i et eller annet som fører ateisten til fornekterens posisjon. Det er altså dette jeg sikter til som registrerbart forhold for ateisten. For teisten gir et registrerbart forhold et muligens tilsynelatende mindre komplisert forhold (i alle fall i utgangspunktet) til Gud gjennom tro.
Men er det slik at utgangspunktet er likt for nevnte parter? Er det teistens forståelse som legges til grunn for at ateisten ikke ser i fornuftens navn å ende opp i noen annen posisjon enn fravær av tro.
Kan det være at ateisten ikke er oppdatert (muligens til felles med mange teister) på hva tro egentlig gjelder, men heller konstruerer et utgangspunkt (som kan være ukjent selv for mange teister) som ateisten så i fornuftens navn selv tar avstand fra (og som selvfølgelig ikke teister bør tilføye sin tro i fornuftens navn).
Kan man knytte tro til det ateisten må ha oppfylt for ikke å havne i fornekterens posisjon.
Kan det være slik at å vende seg i ånden til Gud ikke formørker fornuft og forstand, men faktisk vekker sjelsevnene ved den guddommelige ånds iboende kraft og skjønnhet.
Jeg håper at jeg har tatt med nok momenter til at mange lar seg engasjere med bidrag til debatt. Denne gangen har jeg ingenting i mot at debatten glir ut, hehe – om det skjer med flere og mer presise innfallsvinkler enn de jeg har greid å komme opp med. Men jeg ønsker ikke at debatten glir ut i harde ord, fordekte angrep eller at man på annen måte behandler meddebattanter nedlatende. Om man bidrar med kommentarer som ateist eller teist er ingen bidrag her av mindre betydning i enhetens navn. Enhet bidrar selvfølgelig ikke den som betrakter denne mulighet som en krigsskueplass der to hærer stiller opp med våpnene rettet mot hverandre før signalet går om angrep etter forgangne tiders mønster. Agnostikerne er selvsagt også velkommen med gode innspill.
Med vennlig hilsen Svein-Ole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt