Espen Utaker

298

Pengegaver betyr (nesten) alt

Publisert: 22. apr 2010

Årets 55.000 konfirmanter i Den norske kirke får tilsammen én milliard kroner i gave til konfirmasjonen. Det er mer enn 18.000 kroner i gjennomsnitt.

Tror du det er mange som konfirmerer seg av redsel for å gå glipp av pengene om de lar være?

Får konfirmantene for mange og store gaver og for mye penger? 

Drukner det kristne budskapet i gavebordet?

Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Kanskje en dag...

Publisert nesten 12 år siden

Kanskje en dag får vi oppleve å se en "voksen" konfirmant som istedetfor gaver ønsker at det gis et bidrag fra de innbudte til konfirmantens favorittorganisasjon? Et innbydelseskort som sier "Har du lyst til å gi meg en gave i anledning dagen, hadde jeg satt pris på om du gir den til Kirkens Nødhjelp".

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

RE: Pengegaver betyr (nesten) alt

Publisert nesten 12 år siden
22.04.10 kl. 13:21 skrev Espen Utaker:

Årets 55.000 konfirmanter i Den norske kirke får tilsammen én milliard kroner i gave til konfirmasjonen. Det er mer enn 18.000 kroner i gjennomsnitt.

Tror du det er mange som konfirmerer seg av redsel for å gå glipp av pengene om de lar være?

Får konfirmantene for mange og store gaver og for mye penger? 

Drukner det kristne budskapet i gavebordet?

Nå har det blitt jo blitt sånn at ungdommen kan velge borgerlig "konfirmasjon",men de fleste velger å følge tradisjonen etter sine foreldre som er medlem i kirken....eller en frimenighet...Og da får de jo med seg litt innføring i kristendommen...Men det ungdommen er mest opptatt av,er nok hvor mye penger de får...dessverre...Jeg syns 18000 kr. høres mye ut...Det at human etisk forbund vil lage noe som tilsvarer en konfirmasjon,tyder på at dette er en tradisjon som innbefatter et overgangsrituale..som tydeligvis er viktig...

Kommentar #3

jan georg stokkeland

40 innlegg  65 kommentarer

noen kommer til tro

Publisert nesten 12 år siden

Der er folk som kommer til tro under den tiden også ikke så mange men 1 eller to i følge noe jeg lest.

vi er flinke til og kretisere ting med der står guds ord vender ikke tomt til bake noe nytte vill de gi og frukt i sin tid

Jesus sa guds rike kan liknes med man som kaster garnet i sjøen han får ikke alle fiskene i havet men noen

Sån er det vi er fiskere som fanger noen hist og pist til sammen blir de en stor skare som ble redda ut av verden

der står noe om og ikke forakte den ringe start de små ting

de små ting kan i følge ortaket velte stort las

en smilende vanlig gamel man fikk min intersse i kristedom tilbake varma så i en kald  klagende verden

Kommentar #4

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Alternativer

Publisert over 11 år siden

Konfirmasjonen har gått fra å være påtvunget til å være en frivillig handling. Det er kommet noen alternativer til den kristne konfirmasjonen de senere år. En del velger vel også helt private opplegg enten ved at man gir den unge en fest og kan hende noen gaver til rett å slett å tilby den unge penger for å droppe hele greia.

Mine barn har fulgt ungdomsundervisningen ved universitetet i Oslo http://www.liber.no/ de har i år laget en solidaritetsaksjon hvor de oppfordre oss som er konfirmantens gjester om å gi en liten gave til Unicefs arbeide for verdens barn.

Andre alternativer til kristen konfirmasjon er den mer kjente til Humanetisk forbund og for noen år siden startet man holistisk konfirmasjon om jeg ikke husker feil.

At pengene er en viktig del av disse ritene bør vel ikke komme som noen stor overraskelse. Det er vel omtrent samme forventning som på fødselsdager og til jul. Det er vel de færreste av oss som ikke setter pris på en gave.

Men vi som foresatte og de rundt oss av voksenpersoner kan også påvirke de unges forventninger. For egen del har vi holdt festen, den har blitt og blir holdt hjemme og koster ikke mer en noen tusenlapper i mat og litt jobb, man liker jo at huset er rent og pent når det kommer besøk :-) Gavene podene så kan se frem til må i så fall komme fra gjestene for vi gir dem kun festen.

Andre gjør det på en annen måte og er det ikke slik det bør være. At man velger for seg selv. Personlig kan jeg nok ha en mening om forventninger til gaver og størrelsen men på den annen side hvorfor skal jeg gå ut med mine meninger om dette. Det er ikke min oppgave å strø sand på eller fyre opp under andre bål enn mine egne.

Spørsmålet om en del konfirmerer seg av redsel for å gå glipp av pengen er dog muligens et spørsmål man bør ta på allvor. Det beste er vel da å begynne lenge før de unge kommer i den alderen hvor konfirmasjon er aktuelt.

Når det kommer til den kristne konfirmasjonen finner jeg denne underlig i og med at den på mange måter er løsrevet fra konfirmanten, for den er jo menighetens bekreftelse på dåpen ikke noe spørsmål eller bekreftelse på konfirmantens tro. Men som sagt folk får velge selv.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere