Verdidebatt

Etisk dilemma - drap eller ikke?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For noen dager siden kunne vi i en rekke aviser lese den sjokkerende historien om ei gravid jente på 18 år fra Ålesund som opplevde sitt livs mareritt:

Hun ble banket opp av ei jente på oppdrag fra barnefaren. I etterkant spontanaborterte hun tragisk nok. Den unge jenta som utførte volden, blogget selv om hendelsen i etterkant og fortalte at barnefaren "ville ha ungen ut av verden, drepe den i magen og få den gravide jenta til å spontanabortere".

Politiet i Ålesund ser naturlig nok svært alvorlig på saken. Det har likevel kommet motstridende meldinger om hvor streng siktelsen mot jenta som utførte volden blir:

Sunnmørspostens nettside melder 20.04 følgende: http://www.smp.no/nyheter/article208977.ece

"Jenta som utførte volden er siktet etter straffelovens paragraf 231, grov legemsbeskadigelse. Siktelsen kan bli utvidet dersom etterforskningen viser at angrepet førte til at barnet døde, bekrefter påtaleansvarlig i Sunnmøre politidistrikt Hilde Haugen. Dersom de medisinske rapportene støtter opp om offerets forklaring, kan siktelsen bli utvidet til å gjelde grov legemsbeskadigelse med døden til følge. Dette har en strafferamme på 21 års fengsel".

Dagbladets nettside melder 19.04 følgende: http://www.dagbladet.no/2010/04/19/nyheter/innenriks/angrep/11359925/

"Det 18 år gamle offeret sier hun fikk blødninger og spontanaborterte etter at hun ble utsatt for slag og spark fra 17-åringen. Politiet i Ålesund...opplyser mandag kveld at siktelsen mot to tenåringer som angrep en 18 år gammel gravid kvinne i byen, ikke vil bli utvidet til å gjelde drap. To tenåringer, en 17 år gammel jente og en 18 år gammel mann, er siktet for grov legemsbeskadigelse. Politiet har vurdert å utvide siktelsen. Mandag kveld opplyser politiadvokat Hilde Haugen til NRK Møre og Romsdal atnår det gjelder et foster anses det ikke som drap før fosteret lever et selvstendig liv. Etter politiets vurdering er dermed tiltale for drap uansett uaktuelt i dette tilfellet.

Dette viser hvilket etisk dilemma abort er. Jeg antar at svært mange vil være enige i at det dreier seg om et drap når mor blir sparket og slått slik at fosteret dør. Det handler om rettsfølelse. Samtidig sier norsk rett i følge Politiet at dette ikke kan kalles drap før fosteret lever et selvstendig liv. Her ligger selvfølgelig abortloven i bunn for tenkingen.

Politiet kommer i sjakk matt. En kan jo ikke si at å ta livet av et foster er drap så lenge det i Norge er lovfestet rett til å fjerne et foster i mors liv ved provosert abort. Ut fra tenkningen som ligger til grunn for den norske abortloven, er ikke fosteret sett som et eget individ med full rettsbeskyttelse før det lever et selvstendig liv.

Hva mener du, er rett eller galt at drapssiktelse ikke kan brukes i denne saken dersom det viser seg at fosteret døde som følge av vold?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt