Verdidebatt

Etnisk rensing på offerets bekostning

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Følgende sto å lese i dagens ABC-nyheter, de deporterte må selv kunne betale sin egen deportasjon eller få sine eiendeler konfiskert i dette såkalte demokratiets utspiss.

(ABC Nyheter): Tusener av palestinere kan deporteres eller fengsles av israelske styrker fra den palestinske Vestbredden - uten lov og dom.

Det konstaterer FNs spesialrapportør om menneskerettigheter på de okkuperte palestinske territorier, Richard Falk fra USA.

To innskjerpinger den israelske regjeringen ga sine militære tropper ordre om i oktober, har blitt gransket av spesialrapportøren, som mender de kan utløse grove brudd på internasjonale menneskerettighetslove.

«Ulovlig tilstedeværelse»

De nye ordrene dreier seg om at personer Israel mener oppholder seg uten tillatelse på Vestbredden, kan anholdes, stilles for retten, fengsles eller deporteres.

- Illustrerende for hvor grusomt dette kan bli, er en bestemmelse i ordren som krever at den som deporteres, selv må betale kostnadene ved å bli deportert, eller få sin eiendom konfiskert hvis vedkommende ikke er i stand til å betale, bemerker Falk.

Fengsel i 7 år

Spesialrapportør Falk advarer om at deportasjoner kan skje uten rettslig vurdering og at den anholdte personen kan bli fengslet i opptil sju år, hvis vedkommende ikke kan dokumentere at innreisa til Vestbredden var lovlig etter israelsk definisjon.

Hvis en anholdt person klarer å bevise at vedkommende kom inn på lovlig vis, kan fengselsoppholdet reduseres til tre år ifølge meldingen fra spesialrapportøren.

- Bryter Genevekonvensjon

Dette antar Falk er brudd på den 4. Genevekonvensjonen og FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Ifølge Genevekonvensjonen forpliktes Israel som okkupasjonsmakt. Artikkel 49 slår fast at tvungen forflytning av enkeltpersoner eller massedeportasjoner er forbudt.

- Ordrene etablerer et system som lar Israel deportere folk uten at de får sin rett til rettslig vurdering oppfylt, eller uten noen vurdering overhodet, sier Falk og legger til:

- Ordrene sikrer ikke engang at anholdte blir informert på sitt eget språk om at det er ustedt en ordre om å deportere dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt