Verdidebatt

Smile or Die

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har akkurat lest ut boken Smile or Die – How Positive Thinking Fooled America & the World av Barbara Ehrenreich. Det er en kritikk av den stadig voksende bevegelsen for positiv tenkning, særlig representert ved fremgangsteologi (prosperity theology) og det som kalles for "loven om tiltrekning", som beskrevet i boken The Secret.

Det er lett å få inntrykk av at Smile or Die er en slags ode til negativiteten, men det kunne ikke vært mer feilaktig. Forfatteren taler for at vi skal forholde oss til virkeligheten slik den fremstår, og ser på overdreven negativitet som like truende som overdreven positivitet. Hun ønsker et samfunn preget av lykke, og forsøker å vise hvordan den nevnte positivitetsbevegelsen nettopp står i veien for dette. La meg forklare dette ved å se på hva fremgangsteologien går ut på, for den lar seg igrunnen oppsummeres ganske raskt: Gud vil at vi skal ha pene ting, og han gir oss gledelig disse tingene om vi inntar en  holdning til livet. Tilsvarende kan en negativ holdning forklare alt det vonde som rammer oss – enten det er tap av jobb, naturkatastrofer, kreft, ulykker eller hva det måtte være. Det har den praktiske konsekvens, at folk i stedet for å organisere seg i arbeidet for et bedre samfunn, smiler seg tvungent gjennom vanskelighetene. Og de gjør de alene, for som sagt, alt vi får i hende har vi selv trukket til oss i kraft av våre personlige tanker. Gud (eller "Universet") er redusert til en slags personlig assistent, hvis funksjon er å gi oss det vi ber om, likeledes blir våre medmennesker til brikker i vårt spill.

Even God plays only a supporting role, and by no means an indispensable one [...]. Gone is the mystery and awe; he has been reduced to a kind of majordomo or personal assistant. He fixeth my speeding tickets, he secureth me a good table in the restaurant, he leadeth me to book contracts. Even in these minor tasks, the invocation of God seems more of courtesy than a necessity. Once you have accepted the law of attraction – that the mind acts as a magnet attracting whatever it visualizes – you have granted humans omnipotence. (Side 132-133.)

Nå tar Ehrenreich fatt på mye mer enn akkurat dette – som positivitetsbevegelsens innvirkning på psykologien og forretningslivet - men som kristen og religionsstudent var det akkurat hennes behandling av fremgangsteologien som fanget min interesse. (Hun er for øvrig ateist.)

Jeg anbefaler denne boken på det varmeste! De som ikke  ønsker å lese den på engelsk, kan prøve seg på den norske oversettelsen, med tittelen Livets lyse sider. Mens de som kanskje har litt dårlig tid, kan nøye seg med et foredrag om boken, for eksempel dette.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt