Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Oljesmurt liberalisme

Publisert: 23. mai 2009

Fjøslykta fanger ikke lenger opp rariteter hos Frp. Medienes prosjektørlys på Gardermoen fanger bare opp velstriglede profesjonelle politikere.

(Illustrasjon: Marvin Halleraker)
 

«Setter du ut ei fjøslykt om sommeren, er det mye rart som kommer flygende», sa Fremskrittspartiveteranen Eivind Eckbo om partiets første år. Men selv om man i kveld deler ut hederstegnet «Den gylne fjøslykt», så er det lenge siden fjøslykta hadde noe med Frp å gjøre. Fremskrittspartiets landsmøte viser fram et velsmurt politisk maskineri, der lite er overlatt til tilfeldighetene. Og der enheten og enigheten kommer til å få pressefolkene til å gjespe.

Les om Siv Jensens landsmøtetale

Liberalistene. Slik var det ikke da partiet samlet seg til landsmøte på Bolkesjø for 15 år siden. Da lå det an til stor dramatikk, fordi Carl I. Hagen ville kaste ut de unge liberalerne fra partiet. En av ungdommene på møtet var 24 år gamle Siv Jensen, delegat fra Oslo. Til de andre unges forundring fulgte hun Hagens linje og ble værende i partiet.

Siv Jensen er liberalist. Men hun er en pragmatisk liberalist, og har ikke sans for ideologisk fanatisme. Under Siv Jensens ledelse har liberalismen og liberalistene kommet tilbake i Frp. En av hennes nærmeste rådgivere er Tor Mikkel Wara, som forlot partiet like før Hagens utrenskning. Flere andre erklærte liberalister er kommet inn i sentrale posisjoner. I Civita treffer de likesinnede fra Høyre-miljøet. Det er slutt på tida da Høyre var det verste Frp visste.

Ayn Rand. Når Siv Jensen skal nevne sine yndlingsbøker, nevner hun superliberalist Ayn Rands to romaner Kildens utspring og De som beveger verden. Men Rands elitistiske filosofi passer dårlig sammen med å være partiet for «folk flest». Rand dyrker enerne og geniene og frykter massen. Det er vanskelig å tenke seg henne på treff i Bø Sommarland.

Men når Rand likevel slår så godt an i Frp, er det fordi den norske eliten er så sterkt knyttet til sosialdemokratisk statsmakt. Dermed kan hennes statskritiske tanker bli våpen for et parti som definerer seg selv som folkets opprør mot eliten.

Men er ikke Frp i ferd med å bli det Ayn Rand kalte «snylter»? Hun delte sine motstandere opp i to kategorier: «Plyndrerne» som misbruker statens makt til å skaffe seg selv fordeler, og «snylterne» som bruker staten til å dele ut penger til alt folket – på bekostning av de som hadde skapt verdiene.

Men det oljesmurte Norge passer ikke til Rands kategorier. Statoil ville vel neppe kvalifisere som en av de innovative heltene som beveger verden i Rands univers – selv om det er liten tvil om at Statoil beveger Norge. Å dele ut oljepenger oppfatter nok Frp snarere som å ta fra staten og gi til de private – det er staten som får rollen som snylter på folkets penger.

Frp-staten. Men det er også en lang vei fra liberalistenes nattevekterstat til dagens norske velferdsstat. I Rands system skal staten nøye seg med å beskytte eiendomsretten, men ellers gi kapitalistene frie hender til å skape verdier. Frp vil ha en stat som finansierer både sykehus, skoler, barnehager og eldreomsorg, og der den enkelte rekvirerer fra staten de tjenester man trenger. Det blir i alle fall ikke noen liten stat. Det blir verken en sosialdemokratisk velferdsstat eller en liberalistisk minimumsstat, men noe nytt og uprøvd midt imellom.

Frp-staten er bare mulig i et land med rikelige oljemilliarder. Hvis en slik stat skulle finansieres ved skattlegging, ville den jo bli en plyndrerstat på tvers av all liberalistisk ideologi. Men takket være oljepengene er det mulig å kombinere liberalistisk ideologi med løfter om en grenseløs velferdsstat. I alle fall i teorien.

Ekteskapslov. Det var likevel ikke den økonomiske liberalismen som fikk Carl I. Hagen til å kaste de unge liberalistene ut. De var etter hans syn altfor prinsipielt ideologiske, både i innvandringspolitikken, narkotikapolitikken og i forhold til livssyn. De kom på tvers av Hagens ønske om et nasjonalkonservativt parti med front mot innvandring, kriminalitet og bygget på kristne tradisjoner.

Denne konflikten truer med å blusse opp igjen. Vi aner den ulme under uenigheten om ekte­skapsloven. Liberalistene vil ikke at partiet skal føre omkamp mot at homofile skal få gifte seg.

Backer opp Frp i ekteskapskamp

Frp har derimot alltid vært liberalistisk i forhold til det folk flest synes er greit: Alkohol og porno. Der har liberalismen gått hånd i hånd med populismen.

Eliten. De unge akademikerne i 1994 var en torn i øyet på de mer folkelige tillitsvalgte i Frp. De smakte litt for mye av elite. Et helt sentralt element i Frp-mytologien er at man er folkets parti mot eliten. Det er dette som er mye av kraften i den bølgen som er i ferd med å bygge seg opp med krav om Siv Jensen som statsminister. Det er et opprør mot en elitekultur mange føler seg fremmede overfor, et ønske om å feie en arrogant herskerklasse ut av posisjonene.

Nettopp derfor er det fare på ferde for Siv Jensen dersom partiet hennes blir altfor profesjonelt og strømlinjeformet. Men så lenge de ikke har regjeringsmakt, kan nok partiet leve med alle disse motsetningene.

Kommentar #1

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

RE: Oljesmurt liberalisme

Publisert over 12 år siden

 

23.05.09 kl. 09:31 skrev Erling Rimehaug: Oljesmurt liberalisme...

Bra innlegg til ettertanke! Oljesmurt liberalisme, oljesmurt sosialisme, oljesmurt sentrum, oljesmurt samfunn. - Ikke bra.  

Kommentar #2

olav grimdalen

66 innlegg  431 kommentarer

Liberalisme, Rimehaug

Publisert over 12 år siden

Du pleier å skrive fine artikkler. Men den du skrev om FRP skyter langt over målet.

FRP er ikke lenger et uansvarlig parti . Partiet blitt et parti som vil rette opp de skjevheter som de RØDHRØNNE HAR STELLT I STAND. Du som journalist i "kristen dagsavis" skulle vite bedre enn å skrive slik som du gjør. Folk flest gjennomskuer deg og din avis for å rakke ned på et parti som har til mål å få Norge på rett skjøl. Dere burde være takknemlig for at Siv Jensen og hennes mannskap vil ta den jobben. Det norske folk vil ha forandringer og FRP vil hjelpe de med det. Vårt land elsker å skrive om hvor liberalistisk FRP er, men dere har ikke fått med dere at FRP har endret profil over mange år til å bli et ansvarlig parti i likhet med de andre borglige partier.

 Målet er å ta kampen opp med sosialistenes klamme hånd. Få næringslivet i gang igjen.Få de kriste verdier frem slik som de burde være og var før Den Rødgrønne regjering fjernet de. Tyder det på liberalisme? Hva med innvandringen.? De rødgrønne slepper inn mordere og terrorister, men forfulgte kristne kommer ikke inn. Hva dette for en politikk.

Dette sier FRP at de vil gjøre noe med. Er det liberalisme Rimehaug.?

Jeg vet at det mange som ser frem til et valg som kan snu denne politikken.

 

Olav Grimdalen

 

Kommentar #3

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

RE: RE: Oljesmurt liberalisme

Publisert over 12 år siden

 

23.05.09 kl. 12:38 skrev Audun Hjertager:

 

23.05.09 kl. 09:31 skrev Erling Rimehaug: Oljesmurt liberalisme...

Bra innlegg til ettertanke! Oljesmurt liberalisme, oljesmurt sosialisme, oljesmurt sentrum, oljesmurt samfunn. - Ikke bra.  

Hjertager har dagens mest treffende kommentar, kort og megetsigende - oppsummert på to linjer! Well done!:)

Grimdalen sin kommentar reflekterer mye av det seg rører seg på grasrota i KrF og kanskje også i andre ikke-sosialistiske partier for tiden.

Hva er det med VL og den innbitte antipatien mot Frp? Den eneste forklaring må være at de aner de samme strømningene som Grimdalen beskriver. Er det panikken som styrer KrF (og VL) sine strategiske valg for tiden?

Kommentar #4

Erling Rimehaug

593 innlegg  622 kommentarer

Liberalistisk parti

Publisert over 12 år siden

Jeg har problemer med å forstå at det er noe nedsettende å kalle Fremskrittspartiet liberalistisk. Så godt som alle talerne på landsmøtet omtaler liberalisme som et hedersord. Jeg skriver jo nettopp om hvordan Frp er blitt et velfungerende parti som alle andre - og med en liberalistisk ideologi. Det vil Siv Jensen helt sikkert underskrive.

Og ja: Alle partier bruker oljepenger. Men Frps løsninger er spesielt avhengige av oljepengene, siden de vil ha mye lavere skatter.

Kommentar #5

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

RE: Liberalistisk parti

Publisert over 12 år siden

 

24.05.09 kl. 12:38 skrev Erling Rimehaug:

Jeg har problemer med å forstå at det er noe nedsettende å kalle Fremskrittspartiet liberalistisk. Så godt som alle talerne på landsmøtet omtaler liberalisme som et hedersord. Jeg skriver jo nettopp om hvordan Frp er blitt et velfungerende parti som alle andre - og med en liberalistisk ideologi. Det vil Siv Jensen helt sikkert underskrive.

 

Rimehaug

Grimdalen er en dyktig og reflektert debattant og trenger ikke andre til å forsvare sine kommentarer. Men litt i tråd med mine (alt for) mange innglegg og kommentarer i denne saken - også om VL sin tilnærming til Frp, er det opertunt å peke på nyansen i det du skriver i din komentar og det Grimdalen fokuserer på.

Er enig med deg i at Frp er et liberistisk parti og at partiet ikke skammer seg over dette. Snarere tvert imot, mens VL bruker det i nedsettende betydning. Jeg oppfatter Grimdalen slik at han peker på flere saker der Frp ikke er typisk lebralistiske - og som kan gjøre det (mer) spiselig også for f.eks. KrF.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere