Verdidebatt

Hansen og bondespriten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I en liten notis på side 18 kunne Sunnmørsposten i går fortelle følgende: '

"Regjeringen uenig om alkoholsalg

Mens landbruksministeren vil åpne for at bøndene kan få selge egenprodusert alkohol, sier statssekretæren i Helsedepartementet tvert nei.

Strid. Roger Ingerbrigtsen i Helsedepartementet mener en slik ordning vil undergrave Vinmonopolets stilling. –Åpner vi for det, graver vi graven til det norske Vinmonopolet, sier Ingerbrigtsen. Dermed har en ny stridssak dukket opp i regjeringssamarbeidet. Landbruksminister Lars Peder Brekk mener at salg av lokalt produsert alkohol kan bli en viktig nisje for norske bønder. Brekk får støtte fra næringsminister Trond Giske. –Som Brekk ser jeg muligheten for lokal næringsutvikling og reiseliv i dette, sier Giske. Mer uventet er støtten fra nestleder i Krf, Inger Lise Hansen. Jeg tenker at han har et poeng, og har forståelse for forslaget. Det handler om å gi en utstrakt hånd til dem som vil satse, sier Hansen".

KrFs vedtatte program sier følgende om alkohol:

Nøkkelbegrepene i KrFs ruspolitikk er solidaritet med dem som sliter, omsorg for dem som har problemer og forebygging av skader. Som samfunn har vi et ansvar for å redusere skadevirkningene av rusmidler og gi rusavhengige hjelp til å bli rusfrie og begynne et nytt liv. En offensiv ruspolitikk handler om aktivt forebyggende arbeid.
En solidarisk alkoholpolitikk handler om å redusere alkoholrelaterte skader og alkoholmisbruk. Rusmisbruk og rusrelaterte problemer har en høy kostnad både for enkeltmennesker og samfunnet. KrF vil opprettholde den nasjonale målsettingen om reduksjon i alkoholforbruket. Det betyr å opprettholde en relativt høy pris på alkohol og begrense tilgjengeligheten.

Når Aps statssekretær mener at å tillate norske bønder salg av egenprodusert alkohol vil undergrave ordningen med vinmonopol, så er det all grunn til å lytte. En restriktiv alkoholpolitikk har vært KrFs kjennemerke siden starten; nettopp på grunn av det prgrammet vårt sier: Nøkkelbegrepene i KrFs ruspolitikk er solidaritet med dem som sliter, omsorg for dem som har problemer og forebygging av skader.

Jeg synes ikke det er for mye å be om at vår nestleder, som tidligere også har tatt til orde for flere vinmonopol og mer tilgjengelighet av alkohol, forholder seg til det vedtatte partiprogrammet som hun er valgt for å fronte. Dette nye utspillet bidrar dessverre til fortsatt forvirring om KrFs politikk.
Dagens meningsmåling fra Norstat viser at KrF har gått tilbake 0,7 % i april. Det er svært dårlige nyheter for et KrF som allerede sliter betydelig. Dagbladets partibarometer viste forrige uke en nedadgående trend for KrF hele våren, helt sammenfallende med kontroversene som startet med Inger Lise Hansens utspill i Aftenposten under KrFs strategikonferanse.
Dette bildet burde mane KrFs nestleder til stor forsiktighet med tanke på nye kontroversielle utspill i media. Dette ser det ikke ut til at hun har skjønt. Skadevirkningene for KrF som parti er nå så synlige at en ikke kan unngå å se sammenhengene. Flere av våre fremste valgforskere viser da også stadig til Inger Lise Hansen når de kommenterer KrFs triste tilbakegang på meningsmålingene. Det er også grunn til å merke seg at Dagbladets partibarometer som jeg refererer til (publisert i Dagbladets søndagsutgave) viste at KrF var på vei oppover igjen på meningsmålingene da bomben smalt etter jul.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt