Verdidebatt

Ja til vandelsattest

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

VG skriver i dag at regjeringen er i ferd med å utarbeide et nytt lovforslag om at frivillige og ansatte i tros- og livssynssamfunn skal ha vandelsattest, slik det er krav om innen idretten.

Jeg er ikke alt for ofte enig med Anniken Huitfeldt, men i denne saken er vi på linje.

Huitfeldt mener at krav om vandelsattest er en trygghet i saker der overgripere opptrer på ulike kanter av landet. Det er jeg helt enig i. Seksuelle overgrep begås også i kristne sammenhenger, noe de siste ukenes oppslag i media til fulle har demonstrert. Mørketallene er også høyst sannsynlig mye større enn vi liker å tenke.

I utgangspunktet mener jeg derfor at det er all grunn til å ønske regjeringens forslag om vandelsattest velkommen. Jeg mener det totalt sett vil gavne tros- og livssynssamfunn og bidra til større trygghet, ikke minst for de mange barn og unge som er med i kristent arbeid av alle slag.

Taushetsplikten er særdeles viktig for rettsvernet. Som utdannet sykepleier er jeg likevel drillet på at taushetsplikten også har noen klare unntak.

Derfor støtter jeg også Huitfeldt når hun legger til grunn at grove seksuallovbrudd som man får kjennskap til at vil bli begått, må varsles om - uavhengig av taushetsplikt.

At grove overgrep forblir skjult på grunn av at prester og pastorer argumenterer med taushetsplikten synes jeg er både trist og galt.

Hva mener du?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt