Asbjørn Kvalbein

65

Misjonærbarn er ressurspersoner

Publisert: 21. apr 2009

Misjonærbarn har masse ressurser. Jeg tror jeg har møtt et tresifret antall av dem gjennom livet. De er selvsagt forskjellige personligheter, men generelt er de kreative, ofte ledertyper, med virkelig tverrkulturell innsikt, og med stort gå-på-mot. De har fått et utvidet verdensbilde i forhold til barn oppvokst i Norge. De kan se sterke og svake sider ved forholdene her i landet.

Selvsagt kan noen av dem ha opplevd vanskelige ting. Det gjelder også barn oppvokst i Norge. I det siste har jeg snakket med en livsglad mann som fikk barndomstida si i Finnmark under krigen, der tyskerne svidde av alle bolighus og fordrev norske familier sørover. Et skikkelig traume i barndommen, men for en gledesspreder av en mann! Jeg har snakket med ei jente som følte seg forsømt i barndommen, fordi foreldrene bare konsentrerte seg om broren, som var alvorlig syk i lang tid og døde. Jeg har snakket med en kvinne som savnet far, som var ute til sjøs det meste av året. Og jeg hørte intervju med en mann som mistet moren, og faren ville ikke ha ham lenger, han ble plassert hos andre og utviklet kriminelle tendenser. Men ei jente vitnet for ham så han ble frelst og fikk en helt ny retning for livet.

Hva er felles for alle disse? De nektet å se seg selv som offere. De snakket ut om det vanskelige, bearbeidet minnene, og forteller med glede, takknemlighet og trygghet hvordan de lærte av det som hendte.

Alle mennesker rammes av vanskelige ting. Selvsagt: Noen mer enn andre. Men det som ikke ødelegger deg, gjør deg sterkere. Da jeg var forlagssjef, oppdaget jeg at gode forfattere ofte hadde et sår, en smerte, en funksjonshemming e.l., som var med å gi dem en dypere personlighet og større innsikt.

Grundtvig skrev en gang: "Jeg er gjennom min siste trengsel blitt mer dikter igjen enn jeg har vært på mange år." Og den enda eldre kollegaen Brorson, som opplevde mye smertefullt i livet, skrev: "Vår trengsel er en gave Av Jesu milde hånd, Som alle de skal have, der drives av Hans ånd."

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Jan-Aage Torp

47 innlegg  653 kommentarer

Sterkt om misjonærbarnas ressurser

Publisert rundt 12 år siden

Dette grep meg, Asbjørn! Du skriver sant og rett om misjonærbarnas ressurser som ofte er kommet gjennom smertelige erfaringer.

Selv var jeg misjonærbarn, født i Japan, oppvokst i Thailand. Min søster Liv-Ellinor og jeg var heldige, vi slapp å bli sendt av gårde på internatskole. Vi bodde hjemme med våre engasjerte foreldre, Aage & Anne Torp. Vi fikk ved selvsyn oppleve misjonærenes opp- og nedturer. Vi fikk åpne vårt hjem gang på gang for nødlidende mennesker. Aldri følte vi oss forkastet når oppgavene ble intense og omfattende. Tvert imot ble vi inkludert, som et team.

Takk for min opplevelse som misjonærbarn!

Når dette er sagt, vil jeg uttrykke min dype medfølelse for Grete Salomonsen Hynnekleiv som hadde andre slags erfaringer som det har tatt mange år å bearbeide. Jeg beundrer hennes indre styrke, og utvilsomt har hennes smerter bidratt til å gjøre henne til det rike menneske hun er idag.

Kommentar #2

Eivind Lundager

24 innlegg  62 kommentarer

Du er du, og du duger.

Publisert rundt 12 år siden

Takk for ditt flotte innlegg! Du snakker om ressurser, du...

Når vi misjonærbarn kom hjem fra et land, langt borte, hadde vi alltid noe å fortelle. Tilbake i et vanlig klasserom på Nøtterøy, var det litt stas å være i sentrum: "Han fra Afrika". Da kunne en kanskje hovere med litt bedre vitende, og til og med være en smule overbærende overfor lærerne: De hadde jo aldri vært på det afrikanske kontinent. Ikke snakket de amerikansk engelsk uten aksent, heller...

Det ble mye å berette om på Herstad skole. Såpass drøyt ble det for enkelte at undertegnede ble tatt for å være "Juger'n"... Sett i ettertid, var vel ikke det så underlig: Her fikk de andre høre om Biafra-krigen, om massakre, om mennesker som ble drept med ordentlig sverd i vårt eget nærområde. De fikk til og med se, og holde et slikt sverd. "Har noen blitt drept med dette sverdet??!", spurte de. Det var litt fristende å svare Ja, men så var jo risikoen så absolutt til stede for å virkelig bli Juger'n. Siden jeg ikke var helt sikker, ble svaret Nei.  

Medelevene fikk også andre historier - om mamma som var sykepleier. Hun pleiet de spedalske med sine råtne og illeluktende sår. Jeg husker enda hvordan magen kunne vrenge seg opp mot halsen. Heldigvis drev ikke pappa med denslags. Nei, han bygde drøssevis av skoler, kirker, sykehus og boliger. Når reisverket for tak-konstruksjonene så vidt var på plass, kunne han fare rundt i mange meters høyde, nesten i kappgang med de afrikanske anleggsfolkene. De trodde han var splitte, pine gal, mannen! Men så ga de han også økenavnet "Apekatten".

At noen og enhver mente misjonærungen var en overlegen skrytmaker, er ikke å forundre. Ordtaket sier det så klokt: Det hjertet er fullt av, renner munnen over med. Men uansett var det å komme hjem til Norge igjen, alltid et høydepunkt: Her var det spedalskfri sone og Diplom-is, selv om mammas hjemmelagde is, Nigeria-isen, gikk den norske en høy gang.

Kanskje ville erfaringene fra utlandet komme til nytte en gang? Joda. Som lærer. I arken var det mange, fargerike dyr, men i skolen er det enda flere, fargerike elever - fra ulike nasjonaliteter og med ulike behov: Velfungerende barn, skoleflinke elever, flykninger, misbrukte, traumatiserte. Hver og én har sine historier. Alle får høre at de betyr noe, at de duger, men øynene blir alvorlige når de triste fortellingene kommer. Andre historier er så vonde at de ikke blir fortalt, men når isen brytes, kommer gråten. Da gråter vi sammen. Sånt gjør vondt. Samtidig gjør det godt: Kanskje jeg skjønner deg?

Så går det opp for meg: Jammen var jeg heldig som barn! Og jammen er jeg heldig som voksen! Takk, Gud, for de mennesker du satte i min vei.

 

Kommentar #3

Espen Halvorsen

42 innlegg  56 kommentarer

Takk :)

Publisert rundt 12 år siden

Jeg går inn under det tresifrede antallet misjonærbarn du har truffet Asbjørn, og du treffer meg også med tittelen på innlegget ditt.... og innholdet. Jeg har selv stor respekt for dem som har hatt en oppvekst med større utfordringer enn det jeg hadde, men alt for sjelden slipper man til med solskinnshistorier.

Min oppvekst og erfaringer etter 12 år i Mali har gitt meg muligheter og banet vei for ting jeg aldri ellers ville fått. Kulturelle erfaringer, kunnskap om u-land, reiseerfaring og språkkunnskaper har gitt meg den utdanningen jeg drømte om, og plassert meg i en roller der jeg kan bruke alle gavene Gud har gitt meg.

 

Espen

Kommentar #4

Asbjørn Kvalbein

65 innlegg  150 kommentarer

Takk for bekreftelsen

Publisert rundt 12 år siden

Kjære venner, jeg får rent tårer i øynene av det dere skriver. Med den innstillingen dere har, kommer dere langt i livet!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere