Verdidebatt

Ryggen rak, Filip Rygg!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Filip Rygg, KrFs byråd for skole og oppvekst i Bergen

, har fått mediaoppmerksomhet etter at han på Twitter kommenterte en kronikk om evolusjonsteorien i Bergens Tidende  skrevet av KrFs Tomas Moltu. Les den her:

I kronikken stilte Moltu, som tidligere har vært byråd for oppvekst og skole i Bergen, spørsmål ved den vitenskapelige troverdigheten til evolusjonsteorien. Rygg på sin side, kalte kronikken glimrende, og skrev på Twitter at "den stiller betimelige spørsmål ved evolusjonen".

Dermed våknet pressen og profilerte politikere på venstresiden, blant dem Bergens Tidende og Marianna Aasen, leder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget som er sitert på følgende i Bergens Tidende:

"Alle barn skal lære seg det vitenskapen vet om evolusjonslære og for den saks skyld også seksualundervisning, og så utvikle kritisk sans både til vitenskap og religion".

Filip Rygg har nå fått følgende spørsmål fra Bergens Tidende som han så langt ikke ønsker å svare på:

* Tror du på evolusjonsteorien?

* Hvordan mener du mennesket oppsto?

* Hvordan mener du at nye arter oppstår?

* Hvordan mener du at arter endrer seg?

* Hva er problematisk med evolusjonsteorien?

* Trenger vi en debatt om hvordan evolusjonsteorien skal undervises i skolen?

* Opplever du det som problematisk at evolusjonslæren er enerådende på pensum i norske skoler?

* Er du enig i at evolusjonsteorien kan gjøre at vi tar lettere på klimakrisen, slik Tomas Moltu skriver i kronikken sin?

Det krever ikke mye hjerneaktivitet å forstå at å tro på evolusjonsteorien krever minst like stor tro som å tro på skapelsesberetningen vi finner 1. Mosebok.

Tenk deg et passasjerfly som ligger i mange millioner biter på bakken. Etter noen milliarder år skulle altså dette flyet stå fiks ferdig og klar til bruk, perfekt skrudd sammen - helt av seg selv. Dette er evolusjonsteorien i et nøtteskall.

Du vil kanskje argumentere for at det er like vanskelig å forestille seg at en skaper står bak? Mitt svar er da at ja, det handler om tro uansett om vi snakker om evolusjon eller skapelse. Sett fra mitt ståsted er det derfor tro mer enn vitenskap som forkynnes for våre barn i norsk skole når de lærer å tro på evolusjonsteorien.

Harald Eia har vist oss at det faktisk går an å se på forskning som er "opplest og vedtatt" fra en ny synsvinkel og med et kritisk blikk. Er det snart på tide at også evolusjonsteoriens suverenitet i norsk skole utfordres? Denne teorien har blitt et slags mantra som gjentas i skolen dag ut og dag inn.

At en vitenskapelig teori med så store hull presenteres som den endelige sannhet om menneskets opprinnelse, burde bekymre oss. At Rygg problematiserer evolusjonsteorien er helt på sin plass -  men hylekoret begynner straks fordi denne teorien er selve gulvet i antikristelige krefters forsøk på å å gjøre skolen "verdinøytral".

Jeg vil oppfordre Filip Rygg til å rette ryggen i denne saken. Ingen tilbaketrekning, bare heis flagget høyt. Som KrF-velger er det hva jeg forventer at du gjør. KrFs program sier følgende: "Skolen skal være preget av kvalitet og åpenhet og bygge på den kristne kulturarv".

Politisk korrekt eller ikke; enhver KrFer bør med ryggen rak kunne si det samme som sies i kirken hver søndag:

"Jeg tror på Gud Fader, den allmektige, himmelens og jordens skaper".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt