Verdidebatt

Guds barmhjertighets søndag

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den katolske kirke har i dag feiret Guds barmhjertighets søndag. I Polen har den vært preget av tragedien som fant sted i går, da Polens president, Lech Kaczynski, døde på vei til Katyn. I Norge har søndagen, etter det jeg har lest, vært preget av de siste dagers hendelser, avsløringen av overgrep mot et barn begått av en katolsk prest og påfølgende medieoppslag.

Søndagen i dag kalles opprinnelig den hvite søndag. I oldkirken var dette den siste dagen da de som ble døpt påskenatt gikk med sine hvite dåpsklær til Messe. Denne søndagen var den siste i påskeokaven. De siste årene har denne søndagen fått et nytt innhold, og kalles Guds barmhjertighets søndag. Opphavet til dette er en polsk ordenssøsters visjoner av Jesus, som gav henne beskjed om å forkynne Guds barmhjertighet. Hun fikk også i oppgave å få malt et bilde av Jesus, som holder sin hånd til hjertet, hvor det strømmer ut to stråler, en rød og en lysblå, blod og vann. Dette er bildet av den barmhjertige Jesus.

Kirken står alltid for meg som en guddommelig og menneskelig virkelighet. Den er bygget på  Jesus Kristus, den oppstandne Guds Sønn, og derfor er den guddommelig og hellig. Samtidig består den av mennesker som synder. Guddommelig og hellig, menneskelig og syndig. Medieoppslagene de siste dagene som jeg har prøvd å følge som best jeg kunne har gjort meg triste. Mer en noen gang trenger Kirken Guds barmhjertighet. Den trenger ikke opphevelse av sølibatet, avskaffelse av ordenlivet osv. Den trenger Guds barmhjertighet.

Herre Jesus Kristus, miskunn Deg over oss!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt