Verdidebatt

Velkommen hån og forakt!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
En av kirkehistoriens mest berømte skikkelser, mystikeren Bernhard av Clairvaux sier: ”Når mennesket har kommet dit at det har ønsker om det som svært få trakter etter: hån, forkastelse, avvisning og forakt, og man gjerne og med sinnsro tar imot dette, da er man kommet frem til den freden og den friheten som man må eie for å kunne skue inn i gudsspeilet på den riktige måten, nemlig med fullkommen ro og frihet fra enhver rørelse.” 
 Bernhard taler om et liv i Kristi Etterfølgelse. Hardt arbeide og forsakelse for å bli Jesus lik. Et arbeide som krones med det ”høyeste gode” og den ultimate frihet. Kristus valgte å gå frivillig og ensom til sin lidelse, Til  motgang, nederlag, ærekrenkelser, ydmykelser, hån og forakt for tilslutt å stige opp til Gud.  Gjennom dette forble han i det gode og møtte sine fiender med ydmykhet, ro, fred, verdighet og ubevegelighet. Slik ønsker mystikeren å være i sitt eget møte med det livet byr ham av det Kristus ble bydd. De fleste av oss får vel smake noe av det. Derfor hilser mystikeren det velkommen som ”svært få trakter etter.” For det hjelper han i hans arbeide med å være en Jesu etterfølger og komme dit at han kan ”skue i gudsspeilet” Mystikerne kaller det avsondrethet. Fornekte seg selv, dø fra seg selv, glemme seg selv er andre benevnelser.. Slik blir lidelseshistorien  en  metaforisk ”preken” som ligger skjult i påskedramaet. Slik forteller Mesteren oss hvordan vi i dette liv skal forholde oss til vår lidelse, motgang, nederlag, hån og forakt for å finne åpenbaringens Gud. Denne ”preken” er ikke noe alternativ til kirkens forståelse av lidelsen og oppstandelsen. Kun en utdypning. I forlengelsen av dette ligger evnen til ”å elske sine fiender.” Ikke i overbærenhet eller fordi de har fortjent det, men fordi det faller en naturlig.
 Denne Kristusforståelse bygget også mitt forrige innlegg ”Velkommen motgang” på. Men dette er en vei kun for ”Du lille Hjord.”
 I tillit til Gud:
Vennlig hilsen Mons Henrik Slagsvold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt