Verdidebatt

Tegnet på Hans komme

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er nesten umulig å overdrive betydningen av Jesu tale på Oljeberget, slik vi finner den i Matteus 24-25. Vi betrakter den ikke bare som den viktigste profetien om fremtidige begivenheter, men den gir oss et omriss av fremtiden som alle andre profetier skal forholde seg til. Den er som en klessnor som alle andre profetier skal henge på.

Alle deler av prekenen på Oljeberget kaster et bemerkelsesverdig lys over fremtiden, og de første versene i Jesu preken gir oss en unik historisk sammenheng, som gjør oss i stand til å se når de store begivenhetene som beskrives skal utfolde seg:

"Jesus forlot tempelet og gikk ut. Da kom hans disipler for å vise ham tempelbygningene. Men han svarte og sa til dem: Ser dere ikke alt dette? Sannelig jeg sier dere: Her skal ikke bli stein tilbake på stein som ikke skal brytes ned.
Da han satt på Oljeberget, og disiplene var alene med ham, kom de til ham og spurte: Si oss, når skal dette skje? Og hva skal være tegnet på ditt komme og på denne tidsalders ende?

Jesus svarte og sa til dem: Se til at ingen fører dere vill! For mange skal komme i mitt navn og si: Jeg er Messias! Og de skal føre mange vill. Dere vil høre om kriger og rykter om krig. Se til at dere ikke lar dere skremme. For alt dette må skje, men ennå er ikke enden kommet.
For folk skal reise seg mot folk, og rike mot rike, og det skal bli hunger og jordskjelv både her og der. Men alt dette er begynnelsen på fødselsveene." (Matteus 24:1-8).

Skal vi ta Jesu ord i bergprekenen bokstavelig?

Når noen forsøker å forstå profetiske tekster, er de usikre på om de skal ta det i bokstavelig forstand eller om bibelordet skal tolkes på en mer symbolsk måte. Vi kan derfor være takknemlige for at Herrens preken på Oljeberget begynner med en “test”, som bestemmer hvordan vi skal lese resten av prekenen.

I de to første versene i Matteus 24 står det at disiplene med tydelig stolthet viste Mesteren tempelbygningene. Uten tvil ventet de at han skulle være like imponert som dem. Men der tok de feil. "Ser dere ikke alt dette?" spurte han disiplene, og uten tvil pekte han på de glitrende bygningene rundt dem. "Sannelig jeg sier dere: Her skal ikke bli stein tilbake på stein som ikke skal brytes ned".

Legg nøye merke til denne “testen”. I disse versene profeterte ikke bare Jesus at tempelet skulle bli ødelagt, men det skulle ruineres så fullstendig at det ikke skulle bli stein tilbake på stein.

Historien forteller at Jesu ord ble oppfylt helt bokstavelig i år 70 e.Kr. Dette året ødela en romersk armé under Titus’ kommando byen Jerusalem. Branner herjet byen og tempelplassen. Etter at brannene var slukket, så soldatene at en mengde gull hadde smeltet og rent mellom steinblokkene i tempelet. For å få tak i det dyrebare materialet måtte romerne rive bygningen ned, stein for stein. Jesu profeti gikk altså bokstavelig i oppfyllelse. Ikke en eneste stein ble liggende på en annen.

Hva er tegnene?

Vi skal være glad for at disiplene stilte det viktige spørsmålet: "Hva skal være tegnet på ditt komme og på denne tidsalders ende?"

I sitt svar nevnte Herren flere viktige tegn som vil karakterisere livet på jorden like før hans gjenkomst. Jeg tror at mange av disse tegnene allerede er oppfylt, og at endens tid er nær. Jesus kan komme i vår generasjon.

Dette er de to første advarslene Jesus ga oss i Matteus 24:4-26:

  1. "Se til at ingen fører dere vill! For mange skal komme i mitt navn og si: Jeg er Messias! Og de skal føre mange vill."
  2. "Dere vil høre om kriger og rykter om krig."

La oss se på begge disse advarslene og starte med den første.

1) Forførelsens tegn

Det vil bli mye forførelse i endetiden. Regn med det. Jesus forutsa det. Minst seks ganger i prekenen på Oljeberget advarte Jesus disiplene mot falske lærere og bedragere.

Selvsagt har det alltid vært falske lærere, for det er slik Satan forkvakler sannheten om Gud. Jesus kalte ham en "bedrager" og en "løgner" og sa at han hadde vært en løgner fra begynnelsen. Det er grunnen til at vi har så mange kulter, religioner og andre -ismer som hevder en kristen basis for det de tror på. Hvis Satan ikke kan få folk til å bli vantro eller gjøre opprør mot Gud, får han dem fanget i en eller annen falsk lære som kan villede dem. Det er ikke noe nytt i det.

Men hvem kan benekte at i dag er bedraget større enn noensinne? Vi ser det overalt vi vender oss. Vi blir stadig presentert for nye overbevisninger og ny lære som enten er fremmed for Bibelen eller forfalsker den.

Dr. M. R. DeHaan, en populær bibellærer i 50- og 60-årene, skrev:

“Aldri før i historien har det vært slik splittelse i kristenheten. Bare i USA er det i dag over 350 samfunn, sekter og kulter innenfor protestantismen. Alle disse hevder at de har rett og at alle andre nødvendigvis tar feil.”

Han legger til:

“Det er blitt sagt at det dukker opp en ny kult minst én gang i måneden i USA og at uansett hvor fantastisk og fantasifull læren er, eller hvilke ville ting den proklamerer, er det alltid noen som lar seg bedra”.

Og dette ble skrevet for over 40 år siden! Tenk hva han ville sagt i dag, med alle de okkulte og spiritistiske aktivitetene som øker for hver dag. I de siste årene har vi hørt tragiske historier om ekstremister med bisarre, falske lærer, som endte med at hundrevis av mennesker mistet livet: Jim Jones’ etterfølgere i Guyana i 1978, David Koresh og Branch Davidians i Texas i 1993 og Heaven’s Gate-gruppen i det sørlige California i 1997.

Men å ødelegge menneskeliv er bare én form for forførelse i endetiden. Hva med undergravingen av den bibelske tro?

Jesus sa: "Frykt ikke for dem som dreper legemet, men ikke kan drepe sjelen. Frykt heller for ham som kan ødelegge både sjel og legeme i helvete!" (Matteus 10:28). Det er tragisk å miste livet, men det er enda verre å miste sjelen.

En reporter i magasinet Time beskrev dette på følgende måte:

“Åndslivets ytterkanter er i dag preget av merkelige fenomener. Som forutsagt er det 21. århundre møtt med alle slags merkelige idéer. Man tar med seg en blanding av åndelighet og popbesettelse, litt kristen, litt asiatisk mystikk, litt gnostisisme, litt X-files… så har vi dyret i Åpenbaringen”.

Bedraget kommer til å øke jo nærmere vi kommer “de siste dager” som profetene fortalte om. Vi bør ikke bli overrasket over at tallet på bedragere og falske lærere øker. Jesus forutsa dem, og Paulus advarte mot dem. Han sa:

“Den lovløse (Antikrist) kommer etter Satans virksomhet med all løgnens makt og tegn og under. Det skjer med all urettferdighetens forførelse blant dem som går fortapt, fordi de ikke tok imot kjærlighet til sannheten, så de kunne bli frelst” (2. Tess. 2:9-10).

Apostelen Johannes advarte også flere ganger i Åpenbaringen mot falske lærere, falsk religion og til og med en offisiell falsk profet som leder millioner av mennesker vill i trengselstiden.

Den sjuårige trengelstiden vil bli den verste tiden i verdens historie, når det gjelder forførelser. Da vil kampen mellom Gud og Satan om menneskesjeler nå sitt klimaks. Satan vil gå ut med forførende ånder og tegn og under, som til og med skal lure “de utvalgte” (kristne). Selv om vi ennå ikke er inne i trengselsperioden, er det meget sannsynlig at falske lærere og bedragere som er overgitt til Satan allerede er i verden og virker i menneskers sinn og følelser.

Her passer det med et gammelt utsagn: "Fremtidige begivenheter kaster skygger foran seg". Bedraget vil fortsette å øke etterhvert som vi kommer lenger inn i endens tid.

2) Tegnet med krig og rykter om krig

Visste du at det har vært omtrent 15.000 kriger i den menneskelige historien? Menneskeheten har alltid vært ivrige til å ordne opp i krangel eller utvide grensene ved å føre krig, men i særlig grad har det 20. århundret vært en blodig tid, verre enn noe århundre tidligere.

Langt flere mennesker har dødd i krig i de siste hundre årene enn i alle århundrene tidligere. Og krigene fortsetter.

Hvordan sa Jesus at vi skulle forholde oss til krig og uroligheter? "Se til at dere ikke lar dere skremme", sa han. Og hvorfor skulle vi ikke det? Det er to grunner til det:

1) "For alt dette må skje"
2) "Men ennå er ikke enden kommet" (Matteus 24:6)

Her er det viktig å påpeke at kriger i sin alminnelighet ikke er selve tegnet på endens tid! Men det er et faktum at Jesus også tok med krigene da han besvarte disiplenes spørsmål om hva som skulle være tegnet på denne tidsalderens ende.

I Matteus 24 talte Herren om verden. Han sa:

“Når dere ser en krig som blir startet av to nasjoner og der rikene i denne verden snart slutter seg til, fulgt av hungersnød, pest og mange jordskjelv samtidig, så har dere tegnet!”

Det var nettopp dette som skjedde i juni 1914 da den østerrikske tronfølgeren Frans Ferdinand ble skutt av en serber i det området i verden der FN i våre dager har hatt fredsbevarende styrker for å hindre at serbere og kroater skulle drepe hverandre. En måned senere, i juli 1914, erklærte Østerrike krig mot Serbia, straks etter fulgt av andre nasjoner, inntil alle, bortsett fra sju nasjoner, offisielt hadde sluttet seg til konflikten (og selv fra de “nøytrale” landene ble det sendt leiesoldater). Til å begynne med kalte historikerne dette for “den store krigen”, for den var den datil største krigen i menneskehetens historie. Flere menn var i uniform (ca. 53 millioner, hvorav 13 millioner ble drept) enn i alle kriger tidligere. Et ukjent antall sivile på begge sider ble også drept ved bomber eller andre former for krig. Ikke mange år etter måtte man bytte ut den opprinnelige tittelen på krigen, og kalle den “Første verdenskrig”. Dermed oppfylte man den første profetien i Herrens beskrivelse av “tegn” i Matteus 24, nevnt ovenfor.

Men hvis dette var alt som skjedde i 1914-1918, ville det ikke være tilstrekkelig for å oppfylle Herrens profeti. Husk at han la til: "Og det skal bli hunger, pest og jordskjelv både her og der".

Et blikk på historien viser at spanskesyken som spredte seg i Europa, Canada og USA tok flere liv enn dem som falt på slagmarken under 1. verdenskrig. I Europa var man særlig sårbar for sykdommen på grunn av underernæring og sult, som en følge av krigen. Denne akutte matmangelen i første verdenskrig førte faktisk til at bønder ble fritatt fra militærtjeneste i andre verdenskrig. Det var altså mye større behov for bøndene der de hørte hjemme: på åkeren.

Tegnet om "krig, hungersnød og pest" ble oppfylt i begynnelsen av det 20. århundret. Det neste tegnet, jordskjelv "her og der" samtidig, er det vanskeligere å registrere. Statistikker viser at blant annet jordskjelvet i Baluchistan, Vest-Pakistan, 31. mai 1935, er omtalt som det verste jordskjelvet i historien. Men den rekorden er slått mange ganger siden. Etter første verdenskrig har det vært store jordskjelv på så forskjellige steder som Kina, Tokyo, Japan, Iran, India, Peru, Taiwan og det sørlige California. De eneste kjente tilfeller der det har vært jordskjelv på flere steder på en gang, er forekommet etter første verdenskrig. Under de tyrkiske jordskjelvene kom det for eksempel liknende rapporter fra Afrika, Sør-Amerika, South Carolina og det sørlige California. Under et meget langt skjelv i Helena, Montana, kom det rapporter om noe liknende fra New York og Honduras.

Jordskjelv har alltid vært betraktet som et tegn på Guds dom, ihvertfall siden han ødela Sodoma og Gomorra. Jordskjelv har vært Guds måte å få menneskers oppmerksomhet på. Når alt går bra og man føler seg trygg, tenker man ikke mye på Gud. Men når skyskrapere og “skjelvsikre” bygninger begynner å svaie, ser mennesket etter en som er større enn mennesket selv. Jordskjelv skremmer, og det bør de også gjøre! Endetiden, både før og etter den store trengselstiden, vil bli preget av en økende mengde skjelv.

I Åpenbaringsboken skriver Johannes at det verste jordskjelvet som har rammet planeten, kommer i den store trengselstiden. Hvem kan tvile på at vi ser jorden forberede seg for Guds kommende dommer, etter alle jordskjelv vi har opplevd?

Første verdenskrig og jordskjelv er bare to av tegnene som kan betraktes som "begynnelsen til fødselsveene" som Jesus forteller om i Matteus 24:8. Første verdenskrig signaliserte ikke at vi skulle se etter Jesu øyeblikkelige komme eller endens tid. Den signaliserte at vi skal se etter flere fødselsveer. I de over 80 årene som er gått siden første verdenskrig, har vi sett mange andre tegn og fødselsveer. Kriger etter 1918 kan nevnes i fleng.

Faktum er at det kan være som Jesus sa: "Slik skal dere også, når dere ser alt dette, vite at han er nær og står for døren" (Matteus 24:33).

Det er meget viktig at Guds folk - vi kristne - er informert om hvordan fremtiden blir for denne verden, slik at vi kan unngå å bli bedratt. Hvordan kan vi kristne unngå å bli bedratt i endetiden? Det kan du lese om her.

(Tidligere publisert på hessel.no)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt