Verdidebatt

Den katolsk-lutherske kirke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er med stor lettelse jeg nå kan fortelle at gåten om Den norske kirkes konflikt mellom teori og praksis er løst. I mange år nå har jeg forsøkt å få forklart hvorfor kirken ikke tar det sosiale og åndelige ansvaret Bibelen pålegger den, hvorfor den har prester  og liturgi og hvorfor nattverden blir regulert som den gjør, alt stikk i strid med Bibelen. Ut fra det jeg har funnet fra historien tror jeg Den katolske kirke valgte denne veien ca år 150 da man begynte å tolke nattverden som en offerhandling. Dermed trengte man prester, liturgi og et skille mellom lekfolk og geistelige. Reformasjonen tok et oppgjør med akkurat dette. Nattverden skulle igjen være et minnemåltid, og tradisjonen skulle ikke være kanon, kun Bibelen og bekjennelsen. Men Den protestantiske norske kirkes praksis likner likevel til forveksling den Katolske.

Det var mitt problem. Mange lekfolk har jeg spurt, mange prester, men ingen har villet gi meg noen teologisk forklaring. Men så i dag var jeg så heldig å se ett innlegg her i verdidebatten om en inkonsekvens i nattverdsliturgien. Her fikk jeg endelig svar, ikke mye velvillig riktignok. Svaret lå i en kritikk av mitt spørsmål og lød : " ..poenget ser ut til å være at enkeltpersoners tolkning av Bibelen er mer verd en den samlede visdom i vår totusenårige katolsk-lutherske tradisjon."  Det forklarer jo en del.

Det sies at det norske folk aldri ble omvendt til protestantismen, det var politiske grunner til at man skiftet side. Så var det kanskje bare i navnet man skiftet.

Den som avslørte for meg at kirken er en katolsk-luthersk kirke er nemlig ikke hvemsomhelst. Han er redaktør i Den norske kirkes informasjonstjeneste og, viktigst av alt, han er seniorrådgiver ved statsministerens kontor. Regjeringa holder det ikke akkurat hemmelig at det er de som styrer i kirken, og sjefen for regjeringa er statsministere. Han har vel selv aldri demonstrert noen interesse i teologiske saker og da støtter man seg vel til sine rådgivere. Så jeg har altså fått mitt svar fra maktens tinde i kirken.

Det er jo trist at man bruker et feil ord i nattverdliturgien, som var rådgiverens problem. Men jeg er ikke så veldig engasjert av det. Verre er det at så mange går i Den norske kirke og tror den er basert på Bibel og bekjennelse og ikke katolsk tradisjon.  De tror de selv kan lese kirkens lære i Bibelen fordi de er i en reformert kirke. Jeg vet at hadde man gått ærlig fram her og forklart tingene som de var, hadde jeg i alle fall funnet meg en annen kirke for 40 år siden.  Jeg har brukt årsverk i frivillig arbeid for feil kirke.

Det rimer, det forklarer alt, men minner mest om noe som kunne vært skrevet av Dan Brown.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt