Verdidebatt

En gang var vi!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det ligger litt bakhodet. En gang var vi vikinger, en gang var vi kristne, en gang var vi fattige, en gang var vi.....

Men var vi virkelig det? Det var ikke oss som var, vi er, de var. Hvor lenge skal man leve på sine forfedres feil eller deres suksess. Hvor lenge skal det være legitimt å ri på andres lykke eller tragedie.

Ser man på striden om en ledende biskop er det mange som mener denne må ha sete i Nidaros. For Nidaros var, men er Nidaros?

Antikens grekere gav oss alle en unik arv, men det er spørsmål om dette kan overføres til dagens grekere. Det ha jo ikke skjøttet sitt bo så vel. Italienerne, spanjolene, portugiserne, det britiske imperiet rekken av de som en gang var store er lang men det er langt mellom de som har forblitt store.

Vi bør se til historien, men det betyr ikke at vi skal leve i fordums dage. Det er dagens mennesker som er morgendagens historie. Behandles historien med slepphendthet kan den bli vår fiende. Se på tidligere Jugoslavia hvor fortidens konflikter nøret nye konflikter. Irland har sin historiske konflikt. Hvor lenge skal dagens unge tyskere måtte bøte for de som levde for 60 år siden.

Er ikke vår oppgave å sørge for at vi lærer av våre forfedre feil og ikke gjentar disse, fremfor å forsøke å sone den urett de begikk. Er ikke vår oppgave å vidreføre våre forfedres suksess og forvalte den men ikke prøve å fylle eller gå i deres sko.

Kan hende kan gjøre en forskjell om våre barn kunne si "en gang var dere" fremfor "en gang var vi".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt