Verdidebatt

Enes de egentlig om noe som helst?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som gudløs blir jeg stadig mer forbauset over hvor lite kristne egentlig enes om egen religion. På mange måter kan det virke som om man kan skille de kristne i ulike bolker. De som har kommet frem til egen forståelese av sin tro i samhandling med sin gud. De som lener seg på kirken og dens lære og syn på gud. De som holder bibelen som den eneste sannhet. Man har selvfølgelig også en stor majoritet som synes gud er OK og sermoniene verdt å ta med seg. Det er selvfølgelig også glidende overganger mellom bolkene.

Felles har de alle at deres tro og eventuell kommunikasjon med gud er personlig og kan ikke bevises for andre enn den troende selv. At mange deler en mening gjør den ikke mer sann eller riktig. Like fullt ser man at det stadig fosøkes med en flertallsmakt. De som ikke passer inn i flertallets bestemte definisjon av den rette tro blir definert som avvikere og ikke rett bærer av troen.

Gir man noen mennesker 10 millioner kroner og resten 20 millioner kroner, vil de fleste av de som fikk det minste beløpet føle seg mindre verdt enn flertallet som fikk mest. Det spiller ingen som helst rolle at man har fått mer enn man har behov for. Vi forholder oss derav ikke bare til det vi har men er i stor grad avhengig av å sammeligne det med hva andre har for at det skal bli reelt.

Det kan virke som om det er denne mekanismen som også slår inn i det religiøse. Mange er så usikre på eget ståsted at om det ikke bekreftes av andres så blir det forringet. De med behov for slik bekreftelse vil derav i selvforsvar lett angripe avvikende syn.

Kan man da egentlig snakke om kristendom som en felles enhet eller fellesskap når det eneste man har felles er skikkelsen Jesus og troen på at det er en gud som er større enn mennesket. Er ikke den personlige troen like reel og like viktig/riktig som den institusjonelle troen.

Det kan jo tolkes dit hen at tilhengerne av den kirkelige tro i større grad søker makten og samfunnsdannelsen enn troen. For selv om man snakker om det gode budskapet holder det ikke om dette ikke også har makt i samfunnet.  Makt korrumperer er det noe som heter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt