Verdidebatt

Høyre og Hansen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dagens nettoppslag på VG Nett om at Inger Lise Hansen er velkommen i Høyre er oppsiktsvekkende. Et annet politisk parti kommer via VG med et innlegg i debatten om KrF. Hva er det egentlig som skjer?

Budskapet fra Høyre i VG er i sammendrag følgende: "Vi liker Inger Lise Hansen og hun er en vi gjerne ser for oss at vi kan samarbeide med i framtiden. Hun står oss nær. Hun står på mange måter for det Høyre står for. Vi er et verdikonservativt parti. Vi ønsker at det skal gå bra med KrF".

Utspillet rimer - når en ser på debatten om KrF som går på ulike hashtags på Twitter. Her diskuteres tingene sjokkerende åpenlyst, også med ”sentralt plasserte KrFere” som deltakere i enkelte av debattene. Noe som går igjen på Twitter er  – helt riktig – at når det gjelder utfallet av drakampen mellom de ulike fløyene i KrF, så blir de moderat verdikonservative avgjørende.

Noen har interesse av å framstille alle som er skeptiske til Hansens fornyelsesprosjekt og ønsker et gjenkjennelig KrF som erkekonservative og bakstreverske. Slik kan en kanskje lykkes med å vinne de som er "midt i mellom" over på sin side: De moderat verdikonservative som er komfortable med KrFs program slik det ser ut i dag, men som ikke er blant de mest konservative i KrF.

I dette lyset tror jeg kanskje vi må se utspillet fra Høyre. For en del av de moderat verdikonservative, som tradisjonelt ønsker borgelig samarbeid og samarbeid med Høyre, vil et utspill som dagens – hvor en framstiller Hansen og hennes meninger på en positiv måte - bli lagt merke til. Men heller ikke mer enn det.

Det er jo ikke slik at alle de som er skeptiske til stadige kontroversielle mediautspill fra en av våre nestledere, er stokk konservative. Det kan være at ganske mange bare synes det er svært uheldig å endre politisk kurs midt i en programperiode, eller ganske enkelt er skeptiske til omgjøre Kristelig Folkeparti til et slags "FN-parti" bygget på FNs menneskerettserkæring, sett opp mot vår unike historie og identitet som parti. Det kan være at en del også begynner å få nok av evig brannslukking av kontroversielle mediasaker som totalt overskygger vår vedtatte politikk og gjør velgerne våre forvirret. Høyre skal nok KrF fint klare å samarbeide med uansett, tenker jeg.

En helt annen ting er hvordan vi framover skal bygge KrFs omdømme på en måte som gjør at velgerne oppfatter oss på samme måte som vi oppfatter oss selv. Det er svært vanskelig når helt ulik politikk og et grunnleggende ulikt syn på hva KrF skal være som parti frontes utad av våre ledere. Vi trenger stø kurs nå, ikke enda flere utspill som bare forvirrer og forarger våre kjernevelgere.

La oss derfor heller ta utgangspunkt i hva vi er som parti. La oss bli tydeligere på det og forsøke å selge det bedre, så tror jeg meningsmålingene fort peker oppover igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt