Verdidebatt

"Earth Hour" = Bullshit!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er ingen "superslanker", etter et halvt års tid er jeg "bare" 10kg ned, og har igjen omlag 2/3 før jeg når "idealvekt" og legens trusler om skumle livstilsykdommer for alltid kan brennes på peisen.

En ting har jeg dog lært: "superkuren" på 14 dager i fjor sommer var lite vits i. Resultatene kom først når jeg begynte regelmessig trening og fikk hjelp til et mer langsiktig omlegging av kosthold.

Hva har det med Earth Hour å gjøre? Jo, like meningsløs og nyttesløs som å si nei til en sjokolade når du slanker deg, bare for å spise tre pizzastykker ekstra 5 minutter senere og avstå fra det vanskelige valget om å rett å slett bevege seg mere, like meningsløst og nyttesløst er det å "slå av lyset" i  en time.

Resultater av strømsparing kommer av langsiktighet: investeringer i dag, som gir inntjening i morgen: bedre isolering (mindre varmetap), mer effektiv oppvarming (varmepumpe, pelletsovn, etc.), sparepærer, timerfunksjoner som slår av/på oppvarming når den trengs. (Våkn opp til varmt hus uten å spy ut kw.timer hele natta), slå av lys i rom du ikke er i, dra ut støpslet på mobilladere og "dingser" med "standbyelampe" (disse er utrolig store "kilowattyver", mere enn de fleste klarer å tenke seg til), bytt ut varmtvannsberederen med en ny og mere effektiv en, ha "bevegelsesensor" på utelampen så det lyser når det er folkd er, men ikke ellers. OSV!

Selv har jeg kun komt igang med noen av de nevnte tiltak: MEN DET FUNGERER! jeg sparer kwt, jeg sparer penger. Lommeboka er glad, og antaglighvis er "earth" også det.

Men "Earth hour"? den boikotter jeg med stor glede. Det omtales som en "symbolhandling", men hva gagner det? Mesteren sa dette om "symbolhandlinger":


Matt 6:1-4

1 Pass dere for å gjøre gode gjerninger for øynene på folk, for å bli sett av dem. Da får dere ingen lønn hos deres Far i himmelen.
2 Når du gir til de fattige, skal du ikke utbasunere det, slik hyklerne gjør i synagogene og på gatene for å bli æret av mennesker. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn.
3 Når du gir en gave, la da ikke din venstre hånd vite hva den høyre gjør,
4 men gi din gave i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg.

Ikke helt overførbart, da saken her ikke er givertjenste for fattige. Men likefult, når du gjør "klimatiltak" eller strømsparetiltak, DRIT I å gjør de nyttesløse tullebidragene som er "for øynene på folk, for å bli sett av dem". Gjør de smarte, langsiktige tiltakene som virker, og gjør dem gjerne i det skjulte. ;) DRIT I EARTH HOUR!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt