Verdidebatt

Hva i helvete?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som kristen er jeg på vei til himmelen, såpass har jeg fått med meg. Det er godt å omgi seg med godord som; tilgivelse, frelse, kjærlighet, nåde og himmel. Gjennom fire år i Storsalen menighet har jeg fra talerstolen blitt overøst av dem, og i den grad det kan gå inflasjon i slike ord, har det kanskje gjort det. For jeg merker at de gradvis mister sin kraft, de preller liksom av, hvorfor? Det kan jo aldri være feil å minne hverandre på det mest essensielt kristne?

Årsaken til at det skurrer er som følger: Vi dulles inn i idèen om frelse, tilgivelse og himmel, men blir aldri presentert for alternativene; fortapelse, synd og helvete. Gjennom fire år er jeg kun blitt presentert for halve sannheten. Jeg har altså ikke hørt for mye av det gode, men rett og slett for lite om alternativet.

I Det nye testamentet er det 162 referanser til helvete og over 70 fra Jesu egen munn. Vi liker Jesus og utfordres av hans radikalitet i møte med mennesker, hans kompromissløse omgang med sannhet og hans rettferdighetssans og kjærlighet for det som er Guds vilje. Men nevner man Jesu knallharde ord om hva som venter hinsides, blir det oppstandelse innad i kirken såvel som utenfor. Sist eksemplifisert gjennom oppslaget om Steinar Lem, uten at jeg på noe vis bifaller fremgangsmåten i det tilfellet.
De fleste kristne vil oppgi at de tror på to utganger etter livet, det er kun en marginal gruppe på verdensbasis som fornekter dette. På tross av at så mange angivelig tror på frelse og fortapelse, er det slående få som snakker om det og enda færre som virkelig lever livet sitt som om deres nære er på vei til helvete. Vår tro, også min, fremstår som en doktrine uten gyldighet. Vi lever ikke våre liv som om mennesker rundt oss går fortapt, og derfor har ikke vårt budskap om frelse noen gjennomslagskraft, for hva blir man vel frelst fra?
På Tabutorsdag 25.03 skal vi ikke primært spør om helvete eksisterer, men om; hva det er? Hvorfor det finnes? Hvem som havner der? Og hva det faktum at mennesker er på vei til helvete gjør med oss som tror på det?
Hva tenker du?
Sjekk ut www.tabutorsdag.no for mer informasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt