Verdidebatt

AP på kyllingtur til Kina

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

APs partisekretær Raymond Johansen leder en delegasjon fra AP som er på partiets første offisielle besøk til kommuniastpaartiet i Kina.

Johansen skriver i sin blogg:

Kina er verdens største eksportør, har verdens største utslipp av klimagasser, er Norges tredje største varehandelspartner og kommer i løpet av 2010 til å ha verdens nest største økonomi.

Utviklingen i Kina har stor betydning for Norge og resten av verden og Kinas posisjon har bare styrket seg etter finanskrisen. Derfor er det viktig at vi har tett dialog om klimapolitikk, økonomi og utvikling med de som styrer i Kina.

Det er to politiske strukturer i Kina: Staten og Partiet. Når norske embedsfolk og politikere er på besøk, er det representanter fra statsapparatet de møter. Når Arbeiderpartiet nå oppretter kontakt med Kina også på partinivå, får vi altså møte innflytelsesrike politikere som vi ellers sjelden møter.

Det forundrer meg at ordet menneskerettigheter er helt utelatt i Johansens blogg om turen. I stedet løftes det fram at Kina er verdens største eksportør og Norges tredje største varehandelspartner. Det er akkruat det som er poenget.

Menneskerettighetsspørsmål tones ned, fordi kineserne gjerne setter makt bak sin hårsårhet overfor dette ømtålelige temaet. USA med Obama i spissen har også varslet at de vil tone ned spørsmålet om menneskerettigheter overfor Kina.

Dette er kylling-takter både av AP og USA. Skal våre økonomiske interesser hindre oss i å konfrontere dem som bryter menneskerettighetene? Slik jeg ser det, er det ikke bare feigt. Det gjør oss også til medskyldige i brudd på menneskerettighetene.

Kina har svært mye å ta tak i når det gjelder menneskerettigheter. Akkurat nå strammes trosfriheten inn. Bruk av tortur er utbredt. Ytringsfriheten er sterkt begrenset. Tibet taler for seg. Politiske opponenter fengsles. Les mer om menneskerettigheter i Kina her

Hvor er politikere og presse som på denne dagen våger å løfte sin røst og konfrontere AP med sin "diplomatiske" unfallenhet overfor Kina og løfter fram hva makteliten i Kina gjør mot sitt eget folk?

Hva mener du om Kinas brudd på menneskerettighetene og norske politkeres evne og vilje til å konfrontere dem?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt