Verdidebatt

Mer hellig enn KrF?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går blåste det igjen opp til stiv kuling i media rundt Inger Lise Hansen. Hvis du går inn på KrF sin hjemmeside, finnes det en venstremeny der som heter "Nyheter". I undermenyen "KrF i media" finner du de siste 50 nyhetssakene om KrF basert på et utvalg av nettmedier og søkemotorer. Når vi ser på den listen i dag, så kan vi i hvert fall konstatere at KrF har fått solid mediaomtale det siste døgnet. Det må vel være første gang i historien at vi knyttes til ordet "sexy".

Hele partiorganisasjonen har jobbet på høygir for å begrense skadeeffektene av gårsdagens førsteside i VG. Partileder Dagfinn Høybråten prøvde så godt han kunne å distansere oppslaget fra KrF og KrFs politikk gjennom å si at dette handlet om privatpersonen Inger Lise og hennes meninger. Knut Arild Hareide og Valgjerd Svarstad Haugland var raskt ute for å slukke brann. Hansen selv måtte ut på en lang og ydmykende kanossa-gang i mediene for å forsvare seg. Jeg tror hun har fått sitt budskap godt igjennom: Hun er misbrukt av VG, som har tatt bilder og sitater ut av sin sammenheng og smurt sammen en tabloid-forside av verste slag. Det tror jeg godt Inger Lise Hansen kan ha rett i.

Hvis du nå tror at jeg skal bruke pekefingeren, være moralistisk og fordømme Hansen for bildene Det Nye har tatt, så blir du nok skuffet.

Jeg vil heller si litt om andre ting jeg har observert det siste døgnet. Dagfinn Høybråten ser rett og slett sliten ut. Det er bekymringsfullt. Det meldes i media om frustrasjon og oppgitthet i partiapparatet, fordi vi i forbindelse med et større møte i partiet igjen fikk et stort mediaoppslag knyttet til Inger Lise Hansen - som tok alt fokus og all oppmerksomhet. Journalistene har nå begynt å stille mer kritiske spørsmål til Inger Lise Hansen.

Tidligere har jeg i denne bloggen stilt spørsmål om hva en nestleder i et politisk parti kan gjøre og ikke. Det spørsmålet har ikke mindre aktualitet i dag. Hva Kari og Ola Nordmann kan gjøre og ikke blir et helt annet spørsmål. I går skrev jeg en blogg vedrørende omdømme. Det er ikke til å komme forbi at lederskap og omdømmebygging henger nøye sammen. Det tar lang tid å bygge opp et godt omdømme og det er sjokkerende enkelt å rive det ned. Et politisk parti som KrF er avhengig av tillit fra velgerne. Det er også partiets ledere. Det er som kjent mye vanskeligere å få en ny kunde enn å beholde en gammel. Derfor bør KrF først og fremst bygge tillit hos de velgerne partiet allerede har.

Mange PR-rådgivere og hodejegerfirma ville nok rådet en dyktig politiker på 29 år som er spådd en stor framtid til å velge en annen vinkling enn dette i det offentlige rom. De er ikke så redde for å snakke om kleskode og skjørtekanter som KrF tydeligvis er. Det er en helt normal ting å forholde seg til for svært mange i norsk næringsliv. Personlig tror jeg det er "mørkemanns-komplekset" som gjør seg gjeldende. KrF har rett og slett blitt redde for å bli oppfattet som moralistiske.

Har KrF en Code of conduct? Ikke vet jeg. Men om vi ikke har det, så er det vel på tide å få en. En Code of conduct er et rammeverk eller en standard som definerer mål og forventninger for en organisasjon og dens medarbeidere med tanke på hvordan en ønsker å forholde seg til og bli oppfattet av omgivelsene. Det er viktig å forstå at Code of conduct ikke er ment for å skape kontroll eller "lav takhøyde".

En Code of conduct har sammenheng med omdømmebygging, sunn organisasjonskultur, godt samarbeidsmiljø og fokus på HMS. En Code of conduct skal ivareta velferden til alle ansatte i virksomheten og alle som er berørt av virksomhetens aktivteter. Den definerer prinsipper, verdier og rammer, en positiv etisk kode som lederskap og medlemmer i organisasjonen forholder seg til når det gjelder hvordan en skal framstå. Det er et bra verktøy for å unngå kjedelige saker i media og opprivende diskusjoner

Når det gjelder Inger Lise Hansen, så har hun nå hatt en rekke presseoppslag i media hvor både hun og partiet har måttet bruke masse energi på å slukke brann i etterkant. Likevel skal hun helt tydelig beskyttes. Er Hansen i ferd med å bli mer hellig for KrF enn KrF? Jeg bare spør.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt