Magne Lerø

Sjefredaktør i Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse
96

Birkebeiner-ledelse

Publisert: 20. mar 2010

Birkebeiner-ledelse

av Magne Lerø den 19. mars 2010

Birkebeiner-ledelse i betydning av ledere som sliter og kjemper for å oppnå gode resultater, er det ingen grunn til å advare mot. Men sjefer som går Birken bør ha respekt og forståelse for medarbeidere som ikke gidder trimme,

 Organisasjonspsykolog Jan Christophersen vil ta et oppgjør med det  han kaller Birkeiner-lederskapet.

-          Birkebeiner`n er definitivt ikke en god metafor på godt lederskap. Deltagelsen handler mer om lederens eget behov for eksponering enn å vise tydelig ledelse. Lederen må legge ned masse tid på kropp, teknikk og utstyr som fremmer han eller henne som ensom, sterk eller utholdende utøver, sier Christophersen til Aftenposten. Han synes de burde brukt mer tid på å utvikle seg selv som ledere, på de ansatte eller familien.

Vi har noen hundre tusen ledere i landet. Når en leser Dagens Næringsliv, som disker opp med side på side i flere uker om folks som skal gå Birken, skulle en tro de fleste av dem gjorde det. Det er 16 000 som deltar. Vel 2000 av dem tjener med enn 800 000 og ca 10 000 av dem tjener mer enn 400 000. Det er neppe mer enn 4-5000 ledere som halser over fjellet fra Rena til Lillehammer.  Det må være noe i nærheten av fri fantasi å påstå at disse bedriver en form for lederskap det er grunn til å advare mot. Hva slags innsikt er det Christophersen besitter? Har han snakket med ansatte som forteller at sjefen er lite å se til for tiden, fordi han jager rundt i marka på ski? Går disse birkebeinersjefen rundt og skriker og heier på de ansatte som om alle deltar i et tøft res for å klare et merke? Virker birkebeinersjefen litt vel hyper, tydelig aset opp av at han, eller hun, snart skal stille til start til et av livets store prøver?

Treningsbasillen

Christophersen konstruer et problem. Selvsagt er det sjefer som blir bitt av treningsbasillen og bruker for lite tid på jobben.  Noen fester også for mye og er groggy når de til slutt snubler innom kontoret.  Noen sjefer er så slappe og feite at de har helseproblemer og av den grunn ikke gjør jobben som sjef bra nok.  Noen er også så opptatt av damer og så ofte hodestups forelsket  at det går ut over arbeidsinnsatsen. Det  er mye det kan bli for mye av.

Det er blitt mote i en del kretser å delta i Birken, men det representerer ikke et fenomen som fortjener å bli analyseres ut fra et ledelsesperspektiv. De fleste ansatte synes nok det er bra at sjefen er i god form. Det sier legene at vi alle bør være. De færreste beundrer en sjef som går 54 km på ski. Han om det. Det er det veldig mange som kan klare med litt trim og hvis man går inn for det. 

Glamourmodell

Glamourmodell Linni Meister, er ikke sjef. Hun skal gå Birken i år. Hun kjøpte ski på tirsdag. Hun trener ikke noe særlig på forhånd, for hun er redd for å bli stiv og støl, som hun sier. Alle må ha sekk med 3,5 kilo. Hun håper de godtar 2,5 kilo, for hun har en kilo silikon i puppene. Det må vel være det samme hvor kiloene henger, skal hun argumentere med, sier hun til VG.

Noen har dilla på å gå på ski, andre sykler i timevis, til og med fra Trondheim til Oslo i et jafs. Noen farter land og strand rundt for å se fotballkamper. Folk kan bli hekta på litt forskjellig. Alt kan utarte. Alt kan noen finne noen  betenkelige sider ved.

Det blir kjedelig dersom alle skal gjøre passe av alt. Det er Kardemommeloven som gjelder: man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill og forøvrig kan man gjøre som man vil”.

Det ledere må passe på, er å ikke presse sitt eget på andre.  Sjefer som går Birken eller på annen måte framstår som veltrimmet og spreke, må passe på at men ikke presser eller forsøke å overtale de ansatte til å følge etter i løypa. Godt lederskap er ikke å trekke de andre med på noe som er ens egen greie. Godt lederskap vil være å gjøre det de ansatte vil være mest interessert i.  Det er sannsynligvis å ta en tur på byn enn å legge opp til felles skidag.

Gode resultater

En leders oppgave er å skape trivsel og oppnå gode resultater.  Det er en fordel om de ansatte lever lurt, tar vare på helsen og er i brukbar form. Dette har dog sjefen fint lite med. De ansette får ta ansvar for eget liv. Men å tilrettelegge for at ansatte kan trimme er bra.

 De krever en del selvdisiplin, til tider vilje til å plage seg selv, evne til å hente ut krefter en er trodde en ikke hadde, gi på for å nå mål, for den som skal gå Birken eller gjennomføre andre krevende idrettsutøvelser. De er bra at ledere trener seg til slikt. Faren for misbruk av i forholdet til medarbeider er særdeles liten.

Obs. I denne saken er jeg forutinntatt. Jeg har gått Birken

Kommentar #1

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Birken og ledere

Publisert over 11 år siden

På min arbeidsplass var Birken tidligere enn nærmest mani.  Det er det heldigvis slutt på fordi man fokuserer på langt viktigere ting enn denne manndomsprøven.  Men joda, det ble et lettere hysteri rundt det hele og miljøet ble delt opp i "de som deltar i Birken" kontra "de som ikke deltar i Birken".  Og fra før av altfor store ego ble om mulig ennå mer oppblåst der de dasket hverandre i ryggen, blunket lurt og i det hele tatt var Gutta Boys og tøffinger ut av en annen verden.

Litt merkelig er det jo at de høyt lønnede ledere - som oftest menn i panikkalderen - har tid til å delta i alle slags aktiviteter.  Man blir tutet ørene fulle at de har så høy lønn pga lange arbeidsdager, stort ansvar osv.  Men tid til Birken, og ikke minst trene til Birken, ja - det har de alle sammen.  Foruten seiling, padling, sykling, klatring og alt-hva-du-kan-tenke-deg-en-mann-i-høy lederposisjon skal være med på.

Forøvrig tror jeg Lerø verken har panikk eller et oppblåst ego.  Bare så det er sagt.

Kommentar #2

Espen Utaker

298 innlegg  459 kommentarer

Birken = ingen ledelse

Publisert over 11 år siden

Det er ikke noe nytt at næringslivsledere får Birken. Det som er nytt er at Dagens Næringsliv og andre i pressen skriver om det. Og det interessante er hvordan dette plustelig blir en sak som smitter fra medie til medie. Det er mange tiår siden tidligere NHO-formann Karl Glad tok sine mange merker i Birken. Slik har det alltid vært blant mange næringslivsledere - og det er ikke fordi de er næringslivsledere - men fordi de kommer fra et aktivt idrettsmiljø. 

Sammenhengen mellom prestasjoner i løypa og prestasjoner i næringslivet er i utgangspunktet lik null. En næringslivsleder som spiller bowling eller strikker strømper er akkurat like god leder som en som går Birken. 

Birken kan kanskje ha en viss overføring til ledelse når det gjelder utholdenhet og det å ikke gi opp. Men det å lede mennesker må gjøres fra kontoret og ikke i skiløypa - langrenn er tross alt ikke en lagsport. Jeg har mange venner som går Birken, og jeg har selv gjort det flere ganger. Mange av vennene mine jobber i næringslivet - men det er ikke fordi de går Birken. Det er fordi de ha tatt en utdannelse som har gjort at det har blitt et naturlige valg. Birken går de fordi de er oppvokst i et godt skimiljø. Noen av dem har sågar tatt seg både ett og to år fri fra jobben kun for å trene. Men det er neppe jobben det går utover når næringslivsldere trener - det er familien. Og familien er jo mye vitkigere enn både jobben og Birken. Derfor bør ikke dette handle om debatt om næringslivsledere som går Birken, men om familiefedre som bruker for mye tid på trening på bekostning av familien.

PS!Glamourmodell Linni Meister brøt etter halvannen time. Hun fikk startnummer siste dagen, mens mange andre ikke fikk startnummer da de prøvde allerede 1. desember da det ble åpnet for påmelding. Blant annet en 70-åring som naturlig nok var skuffet over at alle startnumrene ble revet bort på en halvtime. Da er det ganske kritikkverdig av Birken-arrangøren å gi startnummer til en useriøs glamourmodell, som tror hun er på "søndagstur" til Tryvannstua.

Kommentar #3

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

RE: Birken = ingen ledelse

Publisert over 11 år siden
20.03.10 kl. 23:59 skrev Espen Utaker:

Det er ikke noe nytt at næringslivsledere får Birken. Det som er nytt er at Dagens Næringsliv og andre i pressen skriver om det. Og det interessante er hvordan dette plustelig blir en sak som smitter fra medie til medie.

Etter å ha sittet  ved datamaskinenen og ytt "resultatservice" til andre pårørende ute i løypa, har jeg gjort meg noen tanker.

Når passeringstidene tikker inn straks "min person" har passert Skramstad, Kvarstad, Sjusjøen eller mål, - slik at jeg kan sitte hjemme i stua og følge med; - og rapportere om hvordan han ligger an i forhold til venner, - da er det ikke vanskelig å se hvordan konkurranseinstinktene må bli tirret?  Da handler det jo om å vise at man klarer å prestere? - Dette fenomenet må da heller være dataskapt?

Når det i forkant av rennet fremkommer en forskning som viser at deltakere 40 pluss, får større sjangser for hjerteflimmer enn andre sammenlignbare grupper, - så er veien åpnet for media med de vinklinger de måtte ønske, tenker jeg.

Selv er jeg glad for å se at yngre mennesker, i større grad enn jeg for kort tid siden kunne drømt om, har begynt å trene og tenke på helsa si. - Det viktigste for svært mange, er å vise at de klarer å sette seg et mål og gjennomføre det og ikke nødvendigvis oppnå "Merket".

Tror faktisk det er positivt at vi igjen forbinder oss med et folkeferd med ski på bena om vinteren. Og ser at skisporene har trukket stadig fler de siste vintrene. :)

mvh  Mette

Kommentar #4

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: RE: Birken = ingen ledelse

Publisert over 11 år siden

---

Det er positivt at skigåing er på moten.  For det er mye bra naturopplevelser og mye bra mosjon forbundet med ski.  Men jeg synes det blir noe veldig merkelig med alt dette oppstyret rundt Birken.  Det virker som det mange med veldig sterke konkurransegener der ute, spesielt menn i panikkalderen, som absolutt må vise seg selv og verden at "de duger".  Så kommer de sammen med en hel masse andre menn, og kniver om sekunder, den ene med dyrere utstyr enn den andre.

Jeg melder meg helt ut av dette konkurransejaget.  For meg er å gå på ski glede, naturglede.  Jeg trenger ikke betale 1300 kroner for å gå på ski, når marka ligger gratis for mine føtter.

Birken er et levende bevis på evolusjon - at menneskedyret, og spesielt hannkjønnet, er utrustet med gener som fremmer konkurranse og vinnervilje.  Det er en konkurranse jeg med glede melder meg ut av.

Kommentar #5

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

RE: RE: RE: Birken = ingen ledelse

Publisert over 11 år siden
21.03.10 kl. 23:03 skrev Frode Meland:

Birken er et levende bevis på evolusjon - at menneskedyret, og spesielt hannkjønnet, er utrustet med gener som fremmer konkurranse og vinnervilje.  Det er en konkurranse jeg med glede melder meg ut av.

 **

Takk og amen!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere