Hallgeir Reiten

215

Iran trenger en fiende

Publisert: 19. mar 2010

Den siste tiden har regimet i Iran vært sterkt press fra sine egne. Vi har sette TV-bilder vi knapt trodde var sanne, et folkehav av mennesker i Teheran som reiste seg opp og protesterte mot landets islamske maktelite. Kvinner som ropte ut sitt sinne fra hustakene.

Vi har lenge visst at det har ulmet på grasrota i Iran. Det har vært en lang og utmattende politisk drakamp mellom reform-vennlige og ortodokse krefter, en kamp de ortodokse så langt har gått seirende ut av med støtte fra den sterke og fryktede revolusjonsgarden. Det såkalte vokterrådet diskvalifiserte blant annet over tusen kandidater til det siste presidentvalget i Iran., og makteliten ble etter valget som kjent beskyldt for omfattende valgfusk.

I pressen har vi også kunnet lese om de mange iranske ungdommene som ser annerledes på tro og samfunn enn det mullahene kunne ønske seg.

USA sitter nå strategisk plassert med store militære styrker i Irak, rett utenfor Irans stuedør. Til stilltiende applaus fra de arabiske statene som ser på Iran som en trussel. Den klassiske konflikten mellom shia- og sunnimuslimer fornekter seg ikke.

Verstingstaten Iran er etter hva etteretningsrapporter sier ikke langt unna å utvikle atomvåpen. Det bekymrer naturlig svært mange, både i Midt-Østen og i andre deler av verden. Den dagen Iran får hånd om atomvåpen, vil hele maktbalansen i Midt-Østen endre seg – om det islamske regimet i Iran fremdeles sitter ved makten. Med en president som fornekter Holocaust og har uttalt at han ønsker å slette Israel fra kartet, vil Israel garantert ikke sitte stille og se på at dette skjer.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad og det islamske presteskapet trenger nå å få samlet folket. For å oppnå det, er en enkel strategi å forsøke å samle folket mot en ytre fiende. Ahmadinejad og mullahene har alltid spilt på det muslimske jødehatet som er vel fundamentert i Koranen. Men de tør nok ikke utfordre ”den store Satan” USA som sitter rett utenfor stuedøra med vedens mest slagkraftige militære styrke. Derfor er det igjen Israel som er den utvalgte.

Før USAs utenriksminister Joe Biden kom til Midt-Østen i forrige uke, samlet Mahmoud Ahmadinejad en rekke av sine ”venner” til ”krigsråd” i Damaskus. Iran er vel kjent som bakspiller i området og har i en rekke år samarbeidet med, og gitt militær støtte til andre versting-stater og ekstreme muslimske grupperinger. Syria, Hamas og Hizbollah for å nevne noen. Ahmadinejad fikk stor oppmerksomhet i arabisktalende media under møtet i Damaskus. Han beskyldte Israel for å planlegge en ny krig. Det kan like gjerne være han selv som ønsker det.

Israeske topp-politikere, inkludert Shimon Peres, har i årevis sagt rett ut at de aldri vil finne seg i at Iran får atomvåpen. Så de har nok planene klare for et angrep på Iran. Men situasjonen har blitt enda mer delikat, siden det iranske regimet nå har problemer på hjemmebane. Hvis Israel bomber i Iran, vil det være å helle bensin på et høyst uønsket bål. USA holder derfor Israel i ørene. De har omfattende interesser i området og en ny krig vil tillegg være en direkte trussel mot de amerikanske styrkene i Irak.

Iran har interesse av å fyre opp under konflikter mellom Israel og nabostatene/palestinerne for å holde Israel fokusert på sitt nærområde til atombomben er ferdig. Når den dagen kommer, vet Iran at verden og terrorbalansen vil forandre seg.  

Kan det være slik at Iran gjerne ser krigshandlinger i Israels nærområde i tiden som kommer? Det mest nærliggende er i så fall å tenke på Libanon, som har en sterk islamsk og Iran-vennlig gruppering i Hizbollah. Libanon er et land som tidligere har vært en nøtt for Israel. De har ikke hittil ikke klart å kontrollere Libanon slik de har ønsket, slik de i stor grad har klart med de palestinske områdene. Iran har fritt kunnet sende våpen og folk til Libanon, blant annet via Syria. Hizbollah har kunnet ruste kraftig opp og gav Israel uventet sterk motsand i den forrige Libanon-krigen. I tillegg sitter de nå i regjeringen i Libanon, noe som fører til at et angrep på Hizbollah vil bli sett på som et angrep på Libanon.

Israel har selvfølgelig selv strategisk interesse av å få kontroll på Libanon før et eventuelt angrep på Iran. Hvis ikke vil det ganske enkelt hagle raketter fra Libanon over Israel fra første dag de bomber Iran. Såpass skylder Hizbollah Iran, selv om man også mange ganger har pekt på at disse to har et slags hat-elsk forhold til hverandre.

Hva slags strategiske valg har egentlig Israel framover, et land som på alle kanter er omgitt av stater som ønsker å se dem fjernet fra kartet? Slik har det vært siden 1948, og slik vil det høyst sannsynlig forbli fordi fordi muslimene begrunner sitt jødehat i religionen.

Israel vil garantert ikke grave sin egen grav med å sitte stille og se på at Iran får atomvåpen, og har derfor større og større hastverk med å ta strategiske grep for å beskytte seg selv mot denne trusselen jo nærmere Iran kommer et teknologisk gjennombrudd.

Mitt stalltips er at vi fort får se en videre opptrapping av uroen i Midt-Østen . I går fikk vi et illevarslende signal med nye, dødbringende rakettangrep fra Gaza mot Israel. Vil vi snart se rakett-angrep også fra Hizbollah i Libanon?

USAs regjering presses nå av den pro-israelske lobbyen på hjemmebane. Det vil nok heller ikke komme store endringer i USAs Midt-Østen politikk denne gangen. USA trenger et sterkt Israel for å sikre sine strategiske interesser i Midt-Østen.

Kommentar #1

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

fiender

Publisert over 11 år siden

trenger alle stater

som er undertrykkende

for å holde folks interesse borte fra indre urett

det gjelder iran israel usa kina burma etc

opptøyer-særlig fra kvinner kan løse opp iran innenfra

det dummeste israel da kan gjøre er å angripe

da vil iallefall muslimer stå samlet

synd at krigshissere er for dumme til å skjønne dette

Kommentar #2

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Irans fiender

Publisert over 11 år siden

Interessante observasjoner Hallgeir, og jeg tror mye av det du skriver er helt riktig. Dog er jeg fortsatt ikke overbevist om at Iran vil produsere atomvåpen i overskuelig framtid, selv om de kanskje besitter kunnskapen til å gjøre det. Israel har selv hatt atomvåpen siden Norge lot landet få tungtvann, uten at verden har hevet øyenbrynene mye av den grunn.

Og så er det som du antyder slik at stater som sliter med indre uro har behov for en ytre fiende, men Iran vil nok la Libanon og Syria gjøre jobben for seg m.h.t. Israel. Teheran vil neppe våge å legge seg ut med Israel i en direkte konflikt, men det er tydelig at de arbeider med å få satt en stopper for Israels langvarige vennskap med muslimske Tyrkia.

Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: Iran trenger en fiende

Publisert over 11 år siden
19.03.10 kl. 09:59 skrev Hallgeir Reiten:'"Med en president som fornekter Holocaust og har uttalt at han ønsker å slette Israel fra kartet, vil Israel garantert ikke sitte stille og se på at dette skjer."

---

Kanskje lurt Hallgeir å utelate dette i fremtidige omtaler av Iran. For til tross for at det er etterhvert blitt noe "som alle vet", så har den omstridte presidenten aldri sagt noe slikt. Rett skal være rett - selv overfor personer vi ikke liker.

Kommentar #4

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

En ny 'fiende'

Publisert rundt 11 år siden

Det er nesten panikk blant sivilbefolkningen i Iran som hittil har vært vant til å veksle inn iranske rial til subsidierte dollar. Hittil er det bankene i Dubai som har forsynt Iran med dollar, men nå er dette slutt. Og prisene på en dollar har de siste ukene steget med rakettfart. Mens man tidligere kunne kjøpe en dollar for 10.500 rial, må man nå betale 12.500 hvis man i det hele tatt finner en bank som fortsatt selger doller mot betaling i rial.

De nærmeste dager og uker vil vise hvorvidt tingene går helt ut av kontroll og rialen blir bortimot verdiløs.

En mulig forklaring på krisen er at det internasjonale finansmiljøet nå er nervøse p.g.a. den forsterkede boikotten av Iran. En annen forklaring er at den ellers elendige nasjonaløkonomien i Iran nå er på kanten av stupet.

Kommentar #5

Tor Fagerhaug

48 innlegg  1778 kommentarer

re Iran trenger en fiende

Publisert rundt 11 år siden

Er det noen som er klar over at det er 27 synagoger i Teheran?

Kommentar #6

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: re Iran trenger en fiende

Publisert rundt 11 år siden
01.10.10 kl. 19:55 skrev Tor Fagerhaug:

"Er det noen som er klar over at det er 27 synagoger i Teheran?"

---

Med 27.000 jøder i landet (som ikke vil flytte til Israel da de mener å ha det bedre i Iran), er vel tallet på synagoger ikke helt urimelig kanskje. Iranerne er ikke jødefiendtlige - de bare har en offisiell politikk som gir inntrykk av at de sterkt misliker Israel.

Noe som faktisk er tvilsomt, dersom man skal tro boken til Trita Parsi, "Treacherous Alliance". Her fortelles det hvordan USA, Israel og Iran har samarbeidet i en årrekke, stikk i strid med alt vi har blitt fortalt gjennom media.

Kommentar #7

Tor Fagerhaug

48 innlegg  1778 kommentarer

RE: RE: re Iran trenger en fiende

Publisert rundt 11 år siden
02.10.10 kl. 07:57 skrev Leif Gullberg:01.10.10 kl. 19:55 skrev Tor Fagerhaug:

"Er det noen som er klar over at det er 27 synagoger i Teheran?"

---

Med 27.000 jøder i landet (som ikke vil flytte til Israel da de mener å ha det bedre i Iran), er vel tallet på synagoger ikke helt urimelig kanskje. Iranerne er ikke jødefiendtlige - de bare har en offisiell politikk som gir inntrykk av at de sterkt misliker Israel.

Noe som faktisk er tvilsomt, dersom man skal tro boken til Trita Parsi, "Treacherous Alliance". Her fortelles det hvordan USA, Israel og Iran har samarbeidet i en årrekke, stikk i strid med alt vi har blitt fortalt gjennom media.

 Hei Leif! Hyggelig å se deg her igjen. Kanskje er problemet litt mer nyansert enn noen her på VD ynder å fremstille det. Det lille jeg vet er at jødene i Iran kommer godt overens med den jevne iraner og at de ikke opplever forfølgelse ifølge dem selv. ( det kan jo være at de ikke tør uttale seg)

mvh Tor

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere