Verdidebatt

NRK og jødehets

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er NRK medansvarlig for jødehets i Norge? Redaktør Vebjørn Sellbekk ba i en kommentar i avisen DagenMagazinet for noen dager siden Kristin Halvorsen ta ansvar for jødehatet nå øker blant muslimer i Norge. Han pekte blant annet på at dette kan skyldes "enkelte norske politikeres demonisering av staten Israel". 

SV var raskt ute og fastslo at de ønsker en egen handlingsplan mot antisemittisme, men fikk hardkjør av blant annet FrP og KrF i gårsdagens spørretime på Stortinget. Solveig Horne fra FrP beskyldte SV for å bidra til mobbing av jødiske barn gjennom sin "stigmatisering av Israel". Hans Olav Syversen fra KrF trakk fram at Kristelig Folkeparti allerede for ett år siden ba regjeringen lage en handlingsplan mot antisemittisme, noe SV da sa nei til.

Er det likevel slik at det finnes en større synder enn SV å peke på? Kan det paradoksalt nok være slik at NRK, som gav oss reportasjen som belyser hvordan jødehatet blomstrer i norske skole, selv er direkte medansvarlig for jødehat og jødemobbing i Norge?

I journalistikken forventes det at en klarer å skjelne faget fra egne politiske meninger og være objektive. Mange har kommentert at nyhetsreportasjene NRK har sendt om Israel og konflikten i Midt-Østen i mange år har hatt en slagside. Der hvor begge sider etter normale journalistiske prinsipper skulle kommet til orde, mener mange at en objektiv vinkling ofte har blitt erstattet av kommentarer kun fra den palestinske siden og konkludert med til dels sterkt kritiske kommentarer fra journalister og kommentatorer i NRK. Det har også blitt pekt på at utenlandske medier ofte gir en langt mer balansert versjon av konflikten i Midt-Østen.

Hva mener du, bør NRK selv ta medansvar for at vi nå ser mer jødehets i norsk skole?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt