Verdidebatt

Falske profetier

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I første korinterbrev 14. kapittel står det følgende: "Jag etter kjærligheten, søk åndsgavene med iver, særlig det å tale profetisk."

Dette er et stykke om falske profetier. Det er faktisk få som ønsker og kalle seg en profet, derfor blir fallet ikke særlig stort, dersom noen kommer med en profeti som viser seg ikke er fra Gud. Vi har alle ønsker om, at det både skal bli vekkelse og liv rundt pastorer og i landet forøvrig, men det er viktig at ikke iveren tar overhånd og vi begynner å blande inn Guds stemme i ønskene våre. Da blir du en av dem som kommer med falske profetier, og det vil bare slå tilbake på deg selv, og gi deg et stempel som en bløffmaker.

En av de mest kjente i troesbevegelsen er Kenneth E. Hagin. Mye kan sier om han og det gjøres, men jeg vil ta med noe han skrev for ganske mange år siden, han ble forresten 86 år gammel. Han sa: "Jeg har gjennom årene fått mange personlige profetier og har hørt på mange som profeterer om andre, om vekkelser, om store ting som skal hende. Men av 1000 profetier var det bare 1 eller 2 ekte som kom fra Herren." Hagin sier her at omtrent 1 promille av profetiene var fra Herren, de andre, 99,9 prosent var fra sine egne ønsker og store selvbilder! Ja, det er vel ingen som har profetert så mye feil som amerikanske evangelister. At de ikke skammer seg og blir mer forsiktige er meg en gåte. Jeg kan sikkert nevne opp flere titall skandinaviske og amerikanske "profeter" som stadig tar feil og som framdeles framfører sine daglige profeti-rutiner.I USA er det mange kirker og kirkesamfunn. De ivrigste pastorene og evangelistene profeter i hytt og i vær. Det er mange ekteskap som har blitt inngått på grunn av over-åndelige kirketjeneres anbefalinger! At de fleste av ekteskapene ender med skilsmisser, er det få som bryr seg om, gjemt er glemt vet du! Men store konsekvenser blir det for de involverte, det er sikkert.


Jeg er slik at dersom jeg hører en falsk profeti, så er det vanskelig senere å tro på flere profetier fra den samme mannen eller damen. Aril Edvardsen gjorde mange merkelige, men også en del gode ting i sin kariere, det meste om han begynner å gå i glemmeboken nå. En bra ting han gjorde var at han så mulighetene til å gi lønn til landenes egne kristne, slik at de kunne evangelisere i sitt eget hjemland. Aril Edvardsen profeterte sikkert også mye, og det største feilgrepet han gjorde i sin profet-karriere var da han skrev boken, "Guds tiår i Europa!" Der fortalte han at han lenge hadde sett at i 1990 årene skulle det komme en stor vekkelse som ingen hadde sett maken til. Boken var tykk og velskrevet, men feilen var bare at det aldri kom noen vekkelse på 1990 tallet! Men ingen brydde seg om det, alt gikk videre uten noen form for selvkritikk eller kritikk fra andre.


Det er vel ingen som har profetert og skrevet ned så mange profetier som David Wilkerson i USA. Han døde i en bilulykke for noen år siden, og det jo utrolig at ikke han ble passet bedre på av Herren. Men som sagt, boken "Den siste basun," er vel kjent, og på -50 og på -60 tallet skrev han en del katastrofebøker. Idag 60 år senere har vel ingenting av det han skrev, og som han mente ville hende i nær framtid, hendt. Jeg leste selv disse bøkene og ble ganske skjelven i buksebeina, men ingenting hendte altså. Da han døde var det ikke først og fremst sine sanne profetier jeg husket han for, men for alle de profetiene som ikke hendte!


I den senere tiden har det også vært mange nye profetier. I min omgangskrets har denne profetien blitt brukt flittig i mange år nå: "Ja, Jesus kommer snart, ja, Han kommer MEGET snart!!" Det er rart at tungetalen fra en del mennesker munner ut i denne ene profetien, som ikke er riktig.


En annen av dagens profeter er Rodney Howard Brown.
 Han profeterte på TV Visjon Norge, at Jan Hanvold om 2-3 år skulle ha en TV stasjon i de fleste av Europas store hovedsteder. Dette er nå en del år siden, og det har ikke hendt det som Howard Brown profeterte. Hanvold stakkars ble ille berørt, det var på den tiden han var ekstra sliten, han hadde nok med holde hodet over vannet i Drammen! Men Jan Hanvold bruker også å profetere, det er ikke så mange årene siden han profeterte at Hillery Clinton ville bli USA`s neste president. Alle vet idag at Obama gikk av med seieren, men det var et godt forsøk, det kunne ha lykkes. Istedet ble fallhøyden litt for stor!


Et politisk parti har også blitt stiftet, året er 2011, og partilederen heter Erik Selle. Han forklarer sine velgere at Gud har talt til han, at han må starte et nytt politisk parti. Så tenkt så gjort, han var overbevist om at han skulle komme over sperregrensen på 4 prosent og komme inn på stortinget i 2013. Mange trudde på dette, og sto på i valgkampen. Jan Hanvold åpnet hele Visjon Norge for partiet og sto på han også.. Men resultatet ble magert, bare 0,7 prosent av stemmene gikk til "De Kristne," og langt unna stortinget. Spørsmålet blir da om Herren virkelig ønsket et nytt politisk parti, og svaret må bli nei, dette var nok bare noe Selle selv kjente som viktig.

Så har vi Edward John, redaktøren på Kanal 10 TV. I sommer profeterte han så det "gnistet" i rommet, at 100.000 norske borgere skulle bli frelst før årsskiftet! Det hadde vært et stort mirakel dersom det hadde vært sant. Men nå, 2 uker før tidsfristen kan jeg ikke se at NOEN mennesker har blitt frelst, jeg har hvertfall ikke hørt om noen. Og sannelig kom han igjen for noen dager siden, da hadde han fått tro for at 1 (en) million mennesker skulle bli frelst i Norge. Betingelsen var at Kanal 10 måtte få nok penger slik at de kunne fortsette driften. Edward John er en sympatisk mann, men han burde nok holde seg for god for å komme med slike selverklærte drømmerier!


En av de mer kjente profetene er mannen fra Lebesby. På nettet kan du lese de mange profetiene han kom med gjennom et langt liv. De begynner vel i 1905 og fortsetter til han ble en gammel mann. Her er det katastrofer så det holder, en endeløs oppramsing av lokale og rikspolitise senarier. Om Englands store ulykker, om sykdommer som vil herje Europa, og om oversvømmelser i nordsjøstatene og om invasjon i Norge av Russland og Frankrike. Dette er sterke saker, men ingenting eller svært lite av dette har noensinne hendt. Les selv om mannen og gi dine karakterer.


Noen menigheter baserer sin daglige drift på profetier som kommer fra selverklærte profeter. En slik menighet er "Brølende Lam." De har kurser rundt om i Norge og sender hovedsakelig programmer på Kanal !0. Her er profetisk musikk og drømmer og fantasier om hverandre. Det som er noenlunde sikkert, er at stemmene de hører ikke kommer fra Herren, men den kommer fra dere eget ego!


Så har vi den profetien fra en dame i Norge, hentet fram av Emanuel Minos. Hun så at Norge vil bli tilsmusset av usedelighet, noe som har skjedd. Hun så videre, at på grunn av at Norge ikke tok imot alle flyktninger som kom til landet, ville vi selv bli rammet av krig og katastrofer. Vi måtte da rømme til u- landene fortalte hun, men... Der ville ingen ta imot oss på en vennlig måte, på grunn av våre tidligere harde hjerter. Dette er en falsk profeti, etter min mening, Gud vil at alle etniske grupper skal ha sitt eget land, og ikke at landene skal ta imot økonomiske flyktninger som reiser fra sine egne og svikter folk og hjemland.


Emanuel Minos har også profetert, hvor ofte vet jeg ikke. Jeg satt selv i salen i Arendal, da Minos kom med sin mest kjente profeti. Jeg husker han sa at nå måtte alle båndspillere bli slått av, for han ville ikke risikere at det han sa kom noen andre enn oss for øre. Profetien lød slik: "Russerne vil komme og invadere nord-Norge, og hæren vil ikke stoppe før den har nådd Mo I Rana!" Ja, det er mange år siden jeg hørte den profetien, og det er enda lenger siden han fikk den, det må ha vært rett etter krigen, men dette skjedde heldigvis ikke.


Så kan vel noen hevde, at bare vi venter lenge nok vil nok profetiene bli oppfylt? Ja, kanskje noen av dem, men profetier skal i hovedsak være til hjelp og advarsel for den oppvoksende slekt. Når en hel generasjon av kristne ser at tidligere profetier ikke blir oppfylt, hvordan kan de ta på alvor profetier som kommer senere i deres liv?Profetiene i det gamle og det nye testamentet er 100 prosent ekte, de er av Gud. Men det er verre med de som kommer gjennom skrift og tale idag, de er nok stort sett falske.


Men som jeg innledet dette stykket med, Paulus oppfordrer oss til å ha drømmer, syner, åpenbaringer og å profetere. Derfor er det bra når vi reagerer på Guds befaling. Men balansen er tydeligvis hårfin, fra det å ha en hilsen fra Herren, og det å skape profetien selv.

www.evangeliekirken-arendal.no 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt