Verdidebatt

Lite raust av kirken

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kirkerådets leder, Nils-Tore Andersen avslører seg som en usedvanlig lite raus person i avisa Vårt Land i dag. Han advarer mot at det offentlige skal bygge nøytrale seremonirom. Hvorfor? Fordi det det i praksis kan føre til at de kun blir benyttet av Human-Etisk Forbund. Da vil dette forbundet kunne få både i pose og sekk.

Etter endelig å ha fått politisk konsensus om at kommuner bør oppfordres til å bygge inkluderende seremonilokaler for livssynsmangfoldet, er det underlig å måtte oppleve at Kirkerådets leder faller dette mangfoldet i ryggen.

Dette er ikke rom eller lokaler som bare vil bli benyttet av humanister. Derimot kan alle livssynsminoriteter kan få glede av et slikt tilbud. I Trondheim er et slikt nøytralt rom som er oppført av et gravferdsbyrå, blitt flittig benyttet også av kristne - som benytter det  med bruk av prester i seremoniene. (Noe av idéen bak slik lokaler er at de skal ha flyttbare symboler). Livssynsnøytrale gravferdslokaler vil også kunne bli benyttet til private gravferdsseremonier - ikke minst når folk for øynene opp for at slikt kan ordnes privat.

Smålig er vel en karakteristikk som kan brukes om Andersen her? Han representerer et trossamfunn som selv har hatt seremonilokaler i århundrer. Kommuner er faktisk forpliktet til å bygge både slike og forsamlingslokaler for dem. At andre skulle ha glede av små etterlikninger av kirkens privilegium på dette området, faller altså kirkerådets leder tungt for brystet. Det har kanskje ikke falt han inn at det kan oppleves både diskriminerende og ydmykende at religiøse med en annen tro - eller humanister at de må benytte kristenreligiøse utformede lokaler når glede eller sorg skal markeres.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt