Verdidebatt

«Fattig jul har jeg aldri kjent»

Sjelden har jeg opplevd så mange aggressive angrep på tradisjoner i barnehage og skole som skyldes den faktiske årsaken til at vi feirer jul i dette landet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingeborg Refling Hagen avslutter sitt dikt om en nøysom, men like fullt rik jul slik: «Fattig jul har jeg aldri kjent, Den stanste nok utafor leet.»

Denne strofen har ligget i bakhodet mang en dag denne adventstiden. Vi går mot jul, en høytid som gjennom mange hundre år har vært sterkt knyttet til kristendommen.

Aggressiv. Sjelden har jeg imidlertid opplevd så mange aggressive angrep på tradisjoner i barnehage og skole som  mer eller mindre skyldes den faktiske årsaken til at vi feirer jul i dette landet. I barnehager slutter man med Lucia-opptog fordi det er «ikke-inkluderende» og andre steder må foreldrene overprøve nervøse styrere som er redd for å «støte» noen.

Human Etisk forbund har åpenbart sett seg ut juletradisjoner som et viktig angrepspunkt, enten det er med aksjoner rettet mot den enkelte skole eller mer primitive aksjonsformer som å dele ut «sovemasker» til elever som skulle delta på skolegudstjeneste for noen år siden. For dem holder det ikke med at det arrangeres alternativer og at deltakelsen er valgfri – nei, den må vekk.

Avlyse. På en skole i Østfold greide man sågar å avlyse både skolegudstjeneste og lysfest. Slik blir sikkert alle fornøyd. Ingen markering, ingen klager – hurra!

Et samlet Storting har sagt et klart ja til skolegudstjenester. Jeg registrerer at det er godt i samsvar med befolkningens mening. Mindretallets rettigheter kan imidlertid aldri måles ut fra flertallsholdningen. Men det er også en annen grøft: Skal et mindretall som får et alternativt tilbud overprøve det flertallet ønsker seg? Svaret på det må være nei. Det ville være like lite inkluderende som å avlyse årvisse tradisjoner i våre skoler og barnehager.

Nyfattig. Ingeborg Refling Hagens dikt er blitt aktuelt på en ny måte i 2013: Vi er i ferd med å lage oss en «fattig» jul, en jul som skal strippes for innhold og tradisjoner i det offentlige rom! Jeg håper også denne  type nyfattig jul kan stanses «utafor leet».

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 17.12.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt