Verdidebatt

Prektighetskultur og klassekultur i kristne menigheter

Gjennom mange år har jeg sett hvordan menneskene i menighetene styres av prektighets- og statuskulturen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

PREKTIGHETSKULTUR OG KLASSEKULTUR I KRISTNE MENIGHETER

Jesus viser stadig sin inkluderende holdning da han sier ”La ALLE barna komme til meg, for i min fars hus er det ubegrenset med plass til ALLE, (inkludert homofile, tiggere, uteliggere, prostituerte pluss ALLE sammen. Tross dette ser man ofte det motsatte i menighetslivet. Gjennom mange år har jeg fulgt flere trosamfunn på nært hold og sett hvordan menneskene styres av prektighets- og statuskulturen.

Er du nært beslektet med biskopen, pastoren el. offiseren er sjansene atskillig større for å bli inkludert i menighetsfiffen enn om ditt slektskap tilhører kirketjeneren, møteverten el. soldaten. Om ditt slektskap befinner seg utenfor menigheten og du i tillegg har noen ytre laster som tobakk og alkohol, er sjansene små for at du inkluderes i ”Det gode selskap”. Min forståelse er at for Gud er vi alle like, for i Guds rike finnes ingen klasseskiller.

Lover som forbyr homofile stillinger i kirker og trosamfunn og som nekter vielse av homofile/lesbiske samt fordømmer samboerskap er menneskeskapte. Og holdninger som ekskluderer mennesker som av ulike grunner faller utenfor A-4-normen er skapt av menneskene og ikke av Gud. Resultatene er ofte at mange velger å forlate menighetene , for det er jo fullt mulig å tjene Gud utenfor kirkesamfunnene. Min forståelse av Matteus er at det du dømmer andre for, blir du selv dømt for. Dømmer du noen for å nyte alkohol, blir du dømt for dette. Jesus gjorde vann om til vin og Paulus skriver at du skal drikke vin for din manges skyld, og derfor nyter jeg min rødvin med god samvittighet.

Noen trosamfunn har lover som nekter homofile tilgang til visse stillinger. Har trosamfunn lov til å lage egne lover som bryter med norske lover som er vedtatt i Stortinget ? Norsk lov sier at det er forbudt å diskriminere homofile med flere andre grupper. Alle trosamfunn mottar statsstøtte, og da bør de vel forpliktes til å følge norske lover (?)

Gunn Pound

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt