Verdidebatt

Jødehatet som ikke forsvant

Jødehatet er ikke borte fra Europa. Tvert i mot.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hans Olav Syversen og Line Henriette Hjemdal

I en undersøkelse fra Det europeiske byrået for grunnleggende rettigheter, er en fjerdedel av de spurte jødene i ni forskjellige EU-land redde for å bli offentlig identifisert som jøder.

I Sverige frykter hele 50 prosent av jødene å bli identifisert som jøder. Tre av fire som ble spurt, sa de hadde opplevd antisemittiske angrep som ikke ble rapportert til myndighetene, og halvparten mente at ingenting ville vært gjort dersom de hadde blitt rapportert.

Fremmarsj. En undersøkelse fra amerikanske Pew Research Center bekrefter at antijødiske holdninger er på fremmarsj i Europa. Andelen som er negativt innstilt til jøder, har økt fra 2004 til 2008: fra 21 til 46 prosent i Spania, fra 11 til 20 prosent i Frankrike og fra 26 til 37 prosent i Polen. Tallet på alvorlige, voldelige antisemittiske hendelser har økt kraftig i land som Frankrike og Tyskland.

Noe av det samme ser vi i Norge. Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter presenterte i mai 2012 en undersøkelse som viser at nesten 40 prosent av de spurte likestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene under andre verdenskrig. Dette er grenseløst historieløst og krenkende for holocaustofrene.

Ikke formildende. Det er ingen formildende omstendighet at Norge ikke er alene om jødehatet, eller at situasjonen er langt verre i muslimske land. Dessverre ser vi at dette er holdninger som noen av innvandrerne fra disse landene ikke nødvendigvis legger fra seg når de kommer til Norge.

KrF har fremmet forslag i Stortinget om en handlingsplan mot antisemittisme to ganger under den rødgrønne regjeringen, med liten støtte fra de rødgrønne. Nå fremmer vi forslaget på nytt. Skolen må være den fremste arenaen for å motvirke antisemittiske holdninger. Bare halvparten av elevene i Oslo forbinder Auschwitz og Holocaust med jødeforfølgelse. Det viser behovet for at holocaustdagen markeres årlig på alle skoler.

KrF foreslår også å bedre undervisningen med obligatorisk undervisning om Holocaust i relevante fag. Det trengs bedre læremateriell og bedre økonomiske støtteordninger, slik at skoleklasser kan få muligheten til å dra på studietur til tidligere konsentrasjonsleirer.

Antisemittismen er en realitet. Oslo kommune tar tak i dette, og vi har samme forventning til Solberg-regjeringen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt