Hallgeir Reiten

215

Den DU-fokuserte menigheten

Publisert: 20. apr 2009  /  1173 visninger.

Jeg drømmer om å bygge en du-fokusert menighet. Hva mener jeg med det?

Jeg har siden barndommen vært en del av kristne sammenhenger med sterkt fokus på "riktig tro" eller dogmatikk. Det har resultert i mye "kom til oss og bli som oss" tenking. Ikke misforstå, jeg regner meg fremdeles som en konservativ evangelisk kristen og ser at teologi er viktig.

Men samtidig er jeg dritt lei av alle de kunstige skillene og murene vi bygger med ordet VI. En VI-fokusert menighet fort blir et demotiverende, lite utfordrende og etter hvert ganske så klamt sted å være. Et sted med mange tilskuere og få motiverte deltakere. VI-menigheten blir så veldig fokusert på VÅR visjon, VÅR teologi, VÅRE mål, VÅR reformasjon og VÅRE meninger. I denne typen menihgeter blir det fort veldig trangt - med mye kunnskap i hodet, strenge sosiale regler og dessverre mindre plass til gudgitt hjertevarme, godhet, nåde, raushet og pulserende liv.

"Du skal elske Herren av hele ditt hjerte og din neste som deg selv", står det i skriften. For at vi skal komme dit som menighet trenger vi et sterkt møte med DU-kjærligheten, Guds kjærlighet.

Gud, Faderen og Sønnen kunne sittet i himmelen for å nyte seg selv, sin egen storhet og sitt eget skaperverk. Men den treenige Gud var mer interessert i støv som meg og deg - Guds kjærlighet strekker seg ut til oss små mennesker fordi han er DU og OSS fokusert. Han er en Gud som ønsker RELASJON. Relasjon (les nåde) er viktigere for ham enn regler og bud (les loven). Han er en Gud som er rådgiver (coach). Han er en Gud som tar oss med på sitt lag, vi får spille mens han heier oss fram slik en god pappa skal.

Dette er hva jeg drømmer om framover: Jeg vil være med å bygge en menighet som er en DU-menighet. En menighet som sier "hvem er DU, hva kommer DU med av erfaring, kompetanse og nådegaver, hva kan DU lære oss og hvordan kan vi hjelpe DEG å nå ditt fulle potensial som disippel av Jesus? Hva må til for at DU skal ha det bra i denne menigheten?" Kort sagt en menighet hvor ledelsesprinsippene er bygget på relasjon, empowerment og coaching.

For meg som person og kristen var det et positivt sjokk å begynne å jobbe i kurs- og konferansekonsernet Confex. Jeg hadde en sjef som jeg opplever hadde mange av disse verdiene inne - Nils Christian Børresen sol deg i glansen :-) Hvis noen prøver å få tak i en coachende leder, forsøk å headhunte denne mannen. Tiden i Confex lærte meg mye om verdien av å ha en klar ledelsesfilosofi. Og jeg har ingen problemer med å si at dette firmaet (og sikkert mange andre) banker mange kristne menigheter når det gjelder god ledelse. Derfor lykkes også Confex med foretningsdriften og har blitt en gaselle-bedrift.

Men er det ikke VI som har det da? Er ikke VI hode og ikke hale? Er ikke VI foran og ikke bak?
Jeg tviler. Jeg tror faktisk vi kan ha mye å lære og ser det slik at Gud sendte meg på skole i Confex. Det beste av det jeg lærte der skal jeg ta med meg i videre i arbeidet med å bygge menighet - med et ydmykt håp om at DU skal trives, vokse og utvikle deg til ditt fulle potensial.

Hva slags menighet drømmer DU om å være med i?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere