Kommentar

Politikere i bakleksa

Nye Tros-Norge formes av disputter om kors, skolegudstjenester og nøytralitet. Helt til slutt kommer de folkevalgte.

Det kan virke paradoksalt: Den store gjennomgangen av hva som skal være greit av trosuttrykk og vedtak av ny livssynspolitikk ligger fortsatt langt i det fjerne et sted.

Imens ruller feider om statskringkastingen skal godta et lite kors på en nyhetsoppleser og jevnlige gjenhør av debatter om hijab i politiet og domstoler.

Nisseluer. Lokalt finnes debatter om hvor livssynsnøytrale nye offentlige fellesbygg skal være. I Drammen snekret kommunen selv en helt ny livssynspolitikk.

Og om ikke lenge er det klart for de årlige rundene om skolegudstjenestene. Og spesielle varianter, som den fra Drammenskanten to år tilbake: Nisseluene måtte av på en skoleavslutning, av hensyn til barn som ikke feiret jul.

Tjenestemenn. Både korsrunden i NRK Sørlandet og oppstyr rundt skolegudstjenester forårsakes gjerne av en sjef eller rektor på vakt. Og i sum skaper slike nyhetsbiter den store samfunnsdebatten om det nye Livssyns-Norge.

Tjenestemenn, lokale krefter og debattanter tar gjerne regi. Rikspolitikerne – som vokter helhetsbildet – er i bakleksa. Et mulig vendepunkt blir kanskje den politiske behandlingen av livssynsrapporten fra Stålsett-utvalget.

Helhets-pause. I en sjelden spesialdebatt om religion på Stortinget i 2010, varslet daværende statsminister Jens Stoltenberg et bredt utvalg og utvikling av en ny livssynspolitikk.

Dermed kom Stålsett-utvalget, det utredet i to og et halvt år og nå er høringsrunden om innstillingen deres nettopp ferdig.

Men ennå er det lang vei frem til politiske vedtak og de store diskusjonene om kors, hijab og hvor livssynsnøytralt det offentlige Norge skal være.

Statsråd-kors. Om lignende prosesser er mal, kan våren 2015 kanskje bli tidligste tidspunkt for Solberg-regjeringens helhetlige livssynsproposisjon. Da starter den politiske tautrekkingen frem mot stort kompromiss. Eller politiske fronter.

Og i mellomtiden ruller livssynsdebatt stykkevis. Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey vil etter hvert få stortingsspørsmål om biter – kanskje om seg selv også?

Dagen da Widvey ble utnevnt til statsråd for livssynssektoren bar hun nemlig et større kors enn Siv Kristin Sællmann. Men på Stortinget er det ennå ikke rabalder om slikt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar