Verdidebatt

Fredsforhandlinger med sterk bismak.

Andre runde i frigivelsen av 104 palestinske fanger er gjennomført. 26 palestinere dømt for drap på israelske statsborgere er frigitt og blir hyllet som helter i de palestinske områdene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mandag 29.juli og tirsdag 30.juli startet de nye fredsforhandlinger mellom israelske og palestinske myndigheter i Washington D.C. De første som var ute med denne nyheten var utenriksdepartementet i USA, etter at USA sin utenriksminister John Kerry hadde snakket med palestinske myndigheters president Mahomoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanya og invitert dem til Washington for å gjennoppta samtaler om fred . Det var da tre år siden det hadde vært forhandlinger mellom partene. Samtidig ble det også gjort kjent at 104 palestinske fanger skulle frigis av israelske myndigheter.

Frigivielsen av 104 palestinske fanger var forutsetningen for at Mahomoud Abbas i det tatt skulle sette seg ned ved forhandlingsbordet. Etter sterkt press fra USA gikk Israel med på dette smertefulle grepet som igjen skulle foregå i fire runder med løslatelser. Runde to ble nylig effektuert og onsdag i denne uken uken ble 26 palestinsk-arabiske terrorister løslatt fra det israelske Oferfengslet nord for Jerusalem. Alle de frigitte fangene var dømt for mord på israelere.

Forsvarsløse jøder som var blitt valgt ut av sine gjerningsmenn og blitt drept fordi de var jøder og har ønsket å bo i sitt eget hjemland .

Når da disse terroristene og drapsemmene blir løslatt og kommer hjem blir de motatt som helter og hyllet av det palestinske selvstyremyndigheters sin ledelse som helter.. Abbas berømmer drapsmennene og forteller media og det palestinske folket at disse kun har handlet på ordre fra palestinske myndigheter. Det er et utrolig skue å se hvordan folket i de palestinske omårende hyller og applauderer terroristene som helter. Dette er mennesker som med sine handlinger ikke har gjort seg fortjent for noe heltestempel, men heller burde sittet inne i fengsel på livstid, noe som de også er dømt til av israelsk rettinstans.

Feiringen av terroristene sender også ut sterke signaler til hele verden.

Det må  være betimelig å spørre om demokratiske land kan sitte stilltiende og godta denne type «forhandlinger» hvor den ene parten blir presset til å frigi straffedømte terrorister. Det er også på tide å spørre hva lags kompasskurs lederene i de palestinske selvstyreområder manøverer etter når det gjelder etiske grenser,lovverk,moralske holdninger og «heltedyrking». Hvor er presset fra den vestlige verden mot de palestinske lederne i denne prosessen?

Frigivelsen av drapsmennene har vekket harm og avsky inne i Israel og skapt debatt og uro i det isrelske folket. I den vesltige verden blunker ikke de politiske lederne med øynene, men fortsetter å godta de urimelige kravene når det gjelder Israel.

Vi kjenner alle til hvilke regler og lover vi selv har i vårt eget land og  hvilke lovvverk som gjelder når det gjelder terrror etter å ha fulgt rettsaken mot gjerningmannen for vårt lands største terrorhandling. Det norske folk har også fått oppleve hvilke føfelser som kommer frem når det gejlder både denne forbrytelsen og andre grove forbrytelser. Vi er heller ikke ukjent med hva slags lover USA håndhever når det gjelder terror og drap på egen jord. USA ville aldri løslatt en fange som er dømt for drap og terror, men når det gjelder Israel ser det ut som egne oppfatnigner av lov og rett ikke  gjelder lenger for USA sitt lederskap når det gjedler Israel.

Hele det internasjonale samfunnet med USA i spissen er opptatt av å skape fred i regionen. Det er også det israelske folket og ved alle fredsprosesser er forhandlnger mellom partene en viktig del av å skape fred.Imdlertid er det betimelig å stille spørsmål om det kan godtas at den fangefrigivelsen som Israel har blitt presset til lenger kan godtas uten innvendinger av den vestlige verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt