Verdidebatt

- Men Israel skal tas.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Igjen, og igjen, og igjen – i forskjellige norske medier - rettes det kritikk mot jødenes eneste vesle stat.  Dette gjelder en stat som de arabiske og islamske naboene har gjort flere forsøk på å få fjernet.   Og gjøres det en feil av israelske tjenestemenn, så ropes det ut i mediene våre.  Det er bare å se her på verdidebatt.

Det er ikke mange tiår siden at det var jødene som skulle fjernes fra jordens overflate. Den gang var det et nært samarbeid mellom Hitlers nazister og arabiske politikere for å hindre at jødene skulle få tildelt områder. Men det var en selvfølge at araberne fikk sine områder, sine nye stater. Dette var etter første verdenskrig. Bl.a. ble Transjordan / Jordan, som hadde et flertall av palestinere, tildelt arabere. Her ble jødene rensket ut. Og det var liksom helt ok.

Stormuftien av Jerusalem og hans folk, som hele tida hadde et nært, veldig nært samarbeid med Hitlers nazister, kjempet hardt for å hindre at også jødene fikk tildelt sitt område. De skulle ikke ha noe. De skulle fjernes. Og denne stygge holdninga, at jødene ikke skal ha noe der nede der det har bodd jøder lenge før araberne kom, denne nazivennlige holdninga preger området den dag i dag.

Og hvordan ble jødene behandlet her oppe i Norge – da nazismen rådde. Nordmenn var med på å samle jødene – som så ble sendt til utryddelsesleirer. Og hva gjorde danskene, som nærmest var i samme situasjon som Norge?  Her ble jødene smuglet ut og til frihet. Dette er et skammelig kapittel i norsk historie. Et kapittel som de fleste vil ha lukket.

Nå er det ikke jødene, men nå er det jødenes eneste vesle stat, Israel, som skal tas. Og kritikken mot Israel flommer over – på nettsteder, i norske aviser, i norske TV-kanaler etc, etc.   Og til hver 1.mai lages det plakater og andre oppsett med sterk kritikk av jødenes eneste stat. Dette er Norge anno 2013.

Som ethvert annet land kan også Israel ta feile beslutninger - og israelske tjenestemenn kan gjøre feil som alle andre. På bakgrunn av de trusler og det presset som Israel har hatt mot seg helt fra starten, har de vært nødt til å ta spesielle forholdsregler for å beskytte sine innbyggere – som også består av arabere. Derfor er det beskyttelsesmurer, gjerder, kontroller etc. Israel har vært helt nødt til det for i det hele tatt å eksistere. Men for dette blir jødenes eneste land fordømt, kritisert, «spyttet» på etc. Det er tydelig å merke – også i dette debattforum.

Den østerrikske forfatteren Vicki Baum sa det slik:  Å være jøde er en skjebne.      

Ja, Vicki Baums ord kan faktisk også passe på jødenes eneste stat i dag.  Denne staten ønskes av mange fjernet.  Og den er blitt et objekt for kritikk - ikke minst fra en del norske borgere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt