Andreas Ose Marthinussen

31

Kjære Vinmonopolet

Publisert: 21. okt 2013

Kjære Vinmonopolet.

Jeg savner deg. I kveld skal jeg nemlig ut på byen i Cardiff for å feire min hybelkamerats bursdag, og har i den anledning vært innom din onde stesøster, varehandlersjappa Tesco. De ligner på Rema 1000, om Rema 1000 hadde solgt alt til halv pris og samtidig forsøkt å selge deg både kredittkort og dynetrekk.

Men vin må man ha da, om man har lyst til å vise at man kommer ifra et møblert hjem. Tesco er jo generøse nok til å ha ta 3, betal for 2 tilbud på de dårligste vinene. Om du kjøper 6 eller flere flasker, kan du få de kjørt til døren din helt gratis. Og om du velger "wine of the day" eller "Tesco recommends" (m.a.o. den vinen de ikke får solgt ut av butikken raskt nok) så setter de ned prisen med en tredjedel. Så Tesco har nok litt dypere utringning enn deg Vinmonopolet, selv om kvaliteten på bysten ikke er like.... frodig.

Men om jeg vil vite hva som passer best i prisklassen 7-9 pund til svinemedaljongene med risotto som vi skal servere før vi drar ut? Da er det enklere å bare styrte 3 av flaskene til prisen av 2 for så å spise kjøttet rått. Ingen som bryr seg om hvordan du har dandert måltidet da. Og det vil jo koste det samme som å kjøpe en vin av kvalitet! Å spørre noen som jobber i varehandelen om utvalget er fånyttes. Hvem forventer egentlig at de kvisete 18-åringene som har morgenskiftet, skal kunne fortelle deg om hva som har mest sødme av Merlot og Rioja?
"Eh såklart du ikke vet det, jeg vet det heller ikke, det er derfor jeg spør, vi er jo nesten jevnaldrende, jeg forventer da ikke slikt av deg, men er det noen andre som jobber her som vet, innkjøpsansvarlig kanskje?"

Men nei, innkjøpsansvarlig vet heller ikke. Han har da tross alt bare valgt ut litt på måfå ifra de brosjyrene han blir gitt høyere opp ifra systemet. Så da er det jo viktig at etiketten ser bra ut. Kvaliteten på vinen spiller da heller ingen rolle i en studentby, det er omsetningen og avkastningen på varene som er viktig for ham. Det biter man seg fort merke i når det kommer til mengden som konsumeres også. I Norge drikker vi 6,6 liter alkohol per år. I Storbritannia er tallet 10,2. Norsk flatfylla kan simpelthen ikke måle seg når man kan få kjøpt 12 halvlitere Carlsberg for litt under 90 kroner. Og det klokken halv 10 om natten, sånn i tilfelle man skulle gå tom. Merkelig at de ikke har 3 for 2 på kondomer også.

Så kjære Vinmonopolet, du har litt mer dannelse. Jeg liker ikke at du tar deg så godt betalt for tjenestene dine, men så tenker du ikke bare på profitt når du ser meg heller. Du vet at jeg er ung og uerfaren, kjære Pol, jeg trenger veiledning.
Og da tenker jeg ikke på den veiledningen jeg fikk av 18-åringen ved disken i Tesco:

"Hvorfor kjøper du ikke bare en flaske vodka istedenfor? Den er jo tross alt bare noen få pund dyrere enn en dyr vin?"

Så da gjorde jeg det. Kjøpte 70 centiliter med billig vodka og litt Pepsi til å blande med. Vi skal jo tross alt feire bursdagen på skikkelig måte? Svinemedaljongene kan jeg jo spise en annen dag. Men ikke i morgen, da kommer jeg til å være for sliten til å få gjort særlig mye.

Så kjære Vinmonopolet. Du må gjerne gjøre deg litt yndigere, litt mer fleksibel med åpningstidene og det hadde vært virkelig storartet om du kunne pratet litt med storebror Staten om prisingen på Scotch og andre sprittyper som ikke skal blandes ut. Men jeg liker deg godt som du er også. Du trenger tross alt ikke selge deg så billig som disse utenlandske jentene, som gjerne går ned i knestående så lenge vi kommer tilbake. De vet like godt som du at vi alltids kommer tilbake, uansett hva dere tilbyr oss. Vi mennesker er svake sånt sett. Men du utnytter det da iallefall ikke.

And lo' and behold, i morgen den dag må jeg nok tilbake til Tesco igjen. Jeg glemte nemlig å kjøpe smertestillende.

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden
Andreas Ose Marthinussen. Gå til den siterte teksten.
Så kjære Vinmonopolet. Du må gjerne gjøre deg litt yndigere, litt mer fleksibel med åpningstidene og det hadde vært virkelig storartet om du kunne pratet litt med storebror Staten om prisingen på Scotch og andre sprittyper som ikke skal blandes ut. Men jeg liker deg godt som du er også. Du trenger tross alt ikke selge deg så billig som disse utenlandske jentene, som gjerne går ned i knestående så lenge vi kommer tilbake. De vet like godt som du at vi alltids kommer tilbake, uansett hva dere tilbyr oss. Vi mennesker er svake sånt sett. Men du utnytter det da iallefall ikke.

Alternativt kan man opprette vinhandlere. Slike små greie utsalg som de har over store deler av Europa. Der finnes det mye fagkunnskap. Erfaringen er ellers at det ikke er noen mangel på mat- og vinprogrammer i TV for tiden. Folk besitter derfor en betydelig kunnskap selv også. Hver gang jeg har forsøkt å stikke bort på Polet for å finne dagens anbefaling i Adresseavisen har den allerede vært utsolgt. Vin er noe folk i dag orienterer seg mot på egen hånd i tillegg til Polets fagkunnskap. 

Sist jeg var i London bodde jeg i Edgeware rd. På supermarkedet der var det egne personer til rådighet i vinavdelingen for de som trengte råd. 

Kommentar #2

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Det finnes noen, men få, alternativer

Publisert rundt 8 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Alternativt kan man opprette vinhandlere. Slike små greie utsalg som de har over store deler av Europa. Der finnes det mye fagkunnskap. Erfaringen er ellers at det ikke er noen mangel på mat- og vinprogrammer i TV for tiden. Folk besitter derfor en betydelig kunnskap selv også. Hver gang jeg har forsøkt å stikke bort på Polet for å finne dagens anbefaling i Adresseavisen har den allerede vært utsolgt. Vin er noe folk i dag orienterer seg mot på egen hånd i tillegg til Polets fagkunnskap

Jeg kjenner til 2-3 slike her i Cardiff; flere får du ikke tak i når det bare bor litt over 300 000 i byen, markedet er nok simpelthen ikke stort nok. I mindre byer tror jeg at slikt ville være vanskeligere å drive en Polet.

Ekspertisen er det høy klasse over da, jeg ble behørig rettet på at Valpolicella egentlig het Ripasso og slikt. Problemet er vel heller at du betaler for denne ekspertisen i så måte også, sammenlignet med hva super'n på hjørnet kan tilby så ser det plutselig ikke så veldig attraktivt ut for andre enn de som har riktig dype lommer.

Og der ligger liksom litt av problemet. Vin i Norge er noe man starter å kjøpe som ungdom fordi man enda ikke kan kjøpe sprit og ølen også er for dyr. Siden utvikler de fleste av oss en smak for det, og dermed har vi skapt litt kultur for vin til maten og prat om druer.

Slikt finner man ikke like lett i Storbritannia, ialllefall ikke blant yngre. Selvsagt modner ting seg med alderen, men jeg blir alltid like overrasket de gangene jeg drar ut og ser hvor mye høyere konsumet er i rene promillepoeng. Det blir ikke noen særlig sunn drikkekultur ut av det. Folk drikker ikke like mye fordi ting smaker godt, men for å høyne festfaktoren. Som student kjøper man det som er billigst, og om den billige flasken rosevin smaker vondt og vodkaen med Pepsi smaker bedre, ja da holder man seg til vodkaen. Den gir jo bedre resultater på dansegulvet...

Som et apropo minnes jeg en gang for 2 år siden da jeg spurte en av mine venner om hvordan han hadde hatt det den foregående kvelden på byen. Var det bra? "Jada, det var så gøy at jeg ikke kan huske noen ting!"Kommentar #3

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Befriende og godt innlegg!

Publisert rundt 8 år siden

Og jeg er helt enig, Andreas; Vinmonopolet fortjener absolutt sin plass, ikke minst fordi dette statsstyrte eneveldet er en dyktig faghandel der man kan få proffe tips om det produktet man kanskje ikke engang vet at man er på jakt etter.

Dessuten må det være Norges hyggeligste arbeidsplass; alle kundene er der på utkikk etter ren nytelse - om ikke alltid i ekstase over prisen på varene... ;)

Kommentar #4

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.
Og jeg er helt enig, Andreas; Vinmonopolet fortjener absolutt sin plass, ikke minst fordi dette statsstyrte eneveldet er en dyktig faghandel der man kan få proffe tips om det produktet man kanskje ikke engang vet at man er på jakt etter

Enig. :-)

Bra innlegg

Kommentar #5

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Addendum

Publisert nesten 8 år siden

Litt seint apopos, men i dag har jeg prøvd å bestille på døra for første gang. Vinmonopolet på hjul, med andre ord. For en ekstra femtilapp kan man få tilsendt så mye man vil av drikkevarer rett på døra/festen/jobben.

Mon tro om noen hadde tenkt på slikt i Norge..?

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere