Kommentar

En stygg historie

Episoden der Bjørn Einar Romøren stjal Anette Sagens ære i Holmenkollen, er like lite ærerik som den lange historien om menns behandling av kvinner i idretten.

Hadde det vært opp til menn, ville kvinnene ikke fått delta i nesten noen idretter. Gutta har vært imot det – slik de var mot å la Anette Sagen og de andre kvinnelige skihopperne delta i OL i Vancouver.

Selv en sivil rettsak i Canada klarte ikke å endre på holdningen til Gerhard Heiberg og de andre gubbene i IOK. Tiden var ikke moden for kvinnehopp, mente Heiberg. Tydeligere kunne han ikke sagt at han selv er overmoden – for å skiftes ut.

Æren. Anette Sagen ble altså frastjålet både OL-deltakelse og sannsynlig medalje i Vancouver. Ikke rart hun ble stemt fram av det norske folk som den som skulle få æren av å innvie den nye Holmenkollbakken, som vi som skattebetalere har bidratt med over en milliard kroner til.

Men denne æren ville ikke de ikke la henne få, Kollenhopps leder Roar Gaustad, rennleder Torgeir Nordby og verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren. Derfor lot de sistnevnte få hoppe først, til tross for at han havnet langt bak Sagen i avstemmingen.

Fleip. «Det er vel et tegn på at likestillingen har kommet langt, når guttene prøvehopper for jentene», sa statsminister Jens Stoltenberg i et forsøk på å fleipe bort fadesen. Men fleipen fungerer dårlig, fordi alle vet at et jomfruhopp gjøres bare én gang.

Alle vet også at dette er et nytt kapittel i en lang og vond historie:

• Jentene fikk ikke lov til å løpe verken Holmenkollstafetten eller maraton tidlig på 70-tallet. De måtte snike seg inn i løpene, og vakter prøvde å stoppe dem.

• Jentene fikk ikke være med i VM i skiskyting før i 1984.

• Jentene fikk ikke delta i hinderløp, stav og slegge på friidrettsbanen før på 90-tallet.

• Fotballjentene fikk ikke være med i OL før i 2000.

«Ikke pent». Jentene har såvidt kommet i gang med boksing og ishockey. Og det er en trang fødsel. Sterke krefter vil nå fjerne jentenes ishockey fra OL-programmet, angivelig fordi Canada var for suverene i Vancouver. Bruker man denne logikken, burde skøyteløp for menn vært fjernet etter OL i 1980, fordi Eric Heiden var altfor suveren.

Og når det gjelder boksing, fikk Cecilia Brækhus og hennes kolleger følgende midt i fleisen av Ole Klemetsen i fjor:

«Kvinneboksing er ikke særlig pent. Damer skal være feminine og ta seg bra ut. Ikke stå i en boksering og påføres blåveiser».

Denne holdningen, der estetikk gjøres til høyeste norm, har kvinnene blitt møtt med både i friidrett og langrenn. De har fått høre at det å slite, gjør dem stygge.

Men når man ser tilbake på historien, er det er det lite som overgår de mannlige uttalelsene hva ufinhet angår.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar