Verdidebatt

Enden er nær - igjen!

Leser en bok nå som heter "Last Days Madness" av Gary DeMar. Han går gjennom store deler av historien e.Kr og trekker fram eksempler på endetidshysteri.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Et utdrag fra boken sier dette: "Historiens forsøk på å sette en dato er lang og pinefull. Francis Gummerlock har katalogisert mer enn tusen feilaktige antakelser i løpet av de siste 2000 år, alt fra hvem Antikrist er til datoen for Jesu gjenkomst. To ting som går igjen i alt dette som en rød tråd, er: de var sikre i sine antakelser og de tok feil."

Det rekker lenge å nevne Jim Jones og det som skjedde i Texas i sin tid. Her gikk det utover både barn og unge som til slutt ble drept. Alt dette fordi én mann mente han hadde funnet løsningen på hele gåten.

Men er det ikke det samme som skjer i våre dager? Predikanter tordner fra sin prekestol og skremmer vettet av mennesker i alle aldre. Særlig ungdommer er sårbare for slik forkynnelse. Denne ene og korte perioden i livet skal altså kastes bort på en type forkynnelse som bare skader planlegging av framtiden, m.m. Da jeg selv var ungdom trodde jeg at dette var den eneste måten å tolke endetiden på. Visste ikke om preterisme. Ingen fortalte meg om dette. Og det var den ungdomstiden, liksom.

Personlig tror jeg at mesteparten i Bibelen er oppfylt. At mesteparten i Johannes Åpenbaring allerede har skjedd. Jeg er ikke unik i så måte. Preterisme heter en slik tolkning av endetiden. Futurister er de som tror at mesteparten i Johannes Åpenbaring ikke har skjedd enda. Futurisme fikk sine startskudd på 1500 og 1800 tallet. "Oppfylt" ble erstattet med "ikke oppfylt". Før den tid var kristne preterister. De anså altså mesteparten av Bibelen som oppfylt. Dette i seg selv burde gjøre sitt til at du gransker saken nærmere.

Kan jeg spørre deg om en ting? Kan du ha såpass intellektuell integritet at du sjekker ut ulike tolkninger om endetiden? Les om preterisme. Les også om futurisme. Gi deg selv et bredt grunnlag med kunnskap som gjør at du bedre kan avgjøre i dette spørsmålet. For noen vet ikke om preterismen. De kjenner bare til futurismen, og tror seriøst at dette er den eneste tolkningen kristenheten alltid har hatt. Så er absolutt ikke tilfelle. I de første 1500 år av menighetens historie, ventet ingen på Antikrist, en opprykkelse, den store trengsel, det store frafall, etc. Dette kom med Darbyismen på 1830 tallet. Ble du sjokkert nå?

Preteristene leser Bibelen slik: De første kristne ventet på at det Jesus sa i Matt 24 og Johannes Åpenbaring, snart skulle skje. Og i år 70 skjedde det - Jerusalem ble inntatt og jevnet med jorden. Brevene i NT bærer preg av at Paulus, og andre forfattere i NT, snakker om en nær forestående begivenhet. De snakket ikke om en fjern framtid. De snakket til sine samtidige.

Kunnskap er avgjørende. Litt kjennskap til historie, kirkehistorie og en revurdering av hvordan lese klassiske vers i Bibelen om teamet, er verdt tiden og pengene. Så får du se hva du lander på til slutt. Men ikke vær uviten om de ulike tolkningene.

Og kanskje du da kan få en normal ungdomstid. Gjøre vanlige ting. Ta utdanning. Være deg selv. Og ikke ta del i et endetidshysteri som faktisk er ny i menighetens historie. At det er vanlig med slik forkynnelse i dag, betyr ikke at tingene alltid har vært sånn.

God helg!

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt