Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Supermann ut av skyggen

Publisert: 4. mar 2010

En rekke olympiske vinterøvelser bør forandres. Først i rekka står kombinert. Grenen bør utvides til sjukamp. Slik kårer man skisportens supermann.

Magnus Moan og de andre kombinertløperne har lenge blitt behandlet som skisportens stebarn. Det er for lengst slutt på tiden hvor norske kombinerthelter som Thorleif Haug og Simon Slåttvik ble regnet som de ypperste vi hadde i vinteridrett.
Mens Haug vant OL-gull i langrenn ved siden av kombinertgullet, faller dagens kombinertløpere gjennom både i løypa og i bakken. Det er for tydelig at de ikke er best. Og det kan de vanskelig bli, når fristil krever stake- og lårmuskler, mens hopping krever et skrapet skjelett.

Mesternes mester. Derfor bør kombinert – som også er et dårlig navn – utvides til en sjukamp. En mesternes mester bør kåres etter at alle skiportens grener er gjennomført. Man kan konkurrere i en ny øvelse annenhver dag. Slik holdes interessen oppe gjennom hele OL.
Disse grenene bør sjukampen bestå av:
• Hopp
• Utfor
• Skiskyting
• Snowboard
• Langrenn
• Slalåm
• Skicross

Men kombinert er ikke den eneste olympiske vinterøvelsen som kunne hatt godt av en revisjon. Her er noen andre forslag:
• Skøyter: Det bør innføres fellesstart på en av langdistansene. Kanskje må det gjennomføres med kvalifiseringsheat. Dette vil gi action og taktisk gåing, slik vi ser på kortbane – og fokuset på sluttiden blir borte. NRKs skøytekommentator Ove Eriksen mener at de som følger med på skøyter i dag, stort sett er folk over 50.
• Hopp: Juryen bør fritas for ansvaret med å bestemme farten. Det kan hopperen selv gjøre. De som vil gamble, får gjøre det. De som er for feige, mister vinnersjansen. De som har best dømmekraft med hensyn til vind, oppdrift og egne ferdigheter, vinner. Publikum vil elske det. Og – så det er sagt: Skadeforskningen viser at fall i utfor er farligere enn fall i hoppbakken.

Hva mener du? Hvilke øvelser bør forandres? Og hvilke bør kuttes ut?

Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Ja, fellesstart på skøyter

Publisert over 11 år siden

Det er vel bare de spesielt interesserte som følger med på hele 10000 meteren på skøyter, og dette med fellesstart er et meget bra forslag, Lars. Men det ville bli komplisert å holde styr på indre og ytre bane, og derfor burde ikke en fellesstart involvere dette. De best seedede kunne starte i indre bane, og de andre i ytre bane og bakover.

Kommentar #2

Torgeir Hagestad

0 innlegg  1 kommentarer

Mangekamp: JA! Fellesstart: NEI!

Publisert over 11 år siden

Mangekampforslaget er svært bra! Få idrettsgreiner er meir utfordrande enn mangekamp. Respekten steig vesentleg hjå underteiknande for 4-5 år sidan, då eg i over eitt år (alt for kort tid) trente til min første 10-kamp. Svært utfordrande! Eg trur likevel SKIØVINGAR er eit betre utgangspunkt enn snøaktivitetar generelt. M.a. kunne ein med fordel hatt med både sprint og vanleg langrenn, i kvar sin  stilart, kan hende? Snowboard er tøft, men høyrer ikkje med her. Skicross, tja - er litt skeptisk, ja....

Eg tykkjer du generelt har svært gode artiklar, Gilberg. I motsetnad til dei aller fleste sportsjournalistar er artiklane dine verd å lese og ikkje om sjølvsagte eller uvesentlege tema, slik som vanleg er på sportssidene i avisene, diverre.

Men kva er det med dette fellesstarthysteriet? Her følgjer eg deg ikkje i det heile teke. Som eksplosiv utøvar hadde eg ikkje fnugg av sjanse på øvingar som varde lenger enn 30 sekund, og eg har difor få personlege erfaringar med konkurranseidrett i kondisjonskrevjande greiner. Men, noko heilt anna som tilskodar! Særleg på fjernsyn. Kva er vel betre enn ei klassisk 5-mil på seigt føre og med intervallstart? No er det ikkje bryet verd å slå på fjernsynet før 45 km-merket vert passert. Ja, eg let meg ôg fascinere av hardhausane i Frankrike rundt, men sjå på dei sykle med 60-70%-puls, i time etter time? NEI. Til og med er det slik at eigne ryttarar berre er med for å trekkje opp dei beste. Takke meg til dei litt suspekte "harane" på friidrettsbanen, dei hjelp då i det minste alle utøvarane i eit felt! 10000 m er jo klart den kjekkaste distansen å sjå på for oss som liker skeiseløp, men det skulle ha vore 20000m. I dag er det ikkje lenger nokon som verkeleg FÅR DET på mila.

Dessutan; vil me ha ei utvikling mot idrettar der taktikeri vert vel så viktig som kondisjon og styrke? Northug skryt av skodespelet sitt for å lure konkurrenten sin 7-800 m frå mål. Er dette realt? Slike konkurransar tek farge frå realitykonkurransane. Eg registrerer at det finst menneske som tykkjer drittsekk-TV er sjåverdig, men ver så venlege å ikkje smitt idretten med dette!

Eg helsar elles nanoteknologiskiene velkomne. Smørenostalgien får så vere, det er likevel ikkje stort røring i gryta att! Med nanoski kan me vonaleg få tilnærma like glitilhøve i framtida.

JA TIL MANGEKAMP PÅ SKI! NEI OG ATTER NEI TIL FELLESSTART!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere