Verdidebatt

Evolusjon og Intelligent Design

Alt som er sant – legg vinn på det! Kjell J. Tveter bedriver villedning, ikke veiledning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

(Innlegget er tidligere publisert i VL, i forbindelse med en annen sak, men er blitt aktuelt på ny ifm «Kjell J. Tveter-saken».)

HELE VÅR MODERNE sivilisasjon har sin forutsetning i de enorme vitenskapelige erkjennelser som har funnet sted de siste århundrer. Hver dag benytter vi oss av de godene vitenskapen hai brakt fram: Medisinske framskritt, Internert, mobiltelefoni, større historisk og psykologisk viten, grensesprengende ny kunnskap i astronomi og genetikk. Virkelighetens beskaffenhet avdekkes og forklares – i midlertidige hypoteser og teoridannelser. Naturligvis vil fysikken se annerledes ut om femti år. Kritisk forskning slår seg aldri til ro, den skal videre. Men det betyr ikke at det vi «vet» i dag , ikke gjelder i morgen. Også om femti år vil jorda bevege seg rundt sola, men forklaringsteoriene vil gå enda dypere.

De samme forskningsmetodene, og de samme institusjoner som gjennom århundrer har brakt denne kunnskapen fram, har også nådd fram til stor grad av konsensus omkring evolusjon; den har skjedd og skjer!  

Sokneprest Gravdal (VL, 12. juli) har gitt seg utpå et fåfengt og trist prosjekt: Han vil «dokumentere» at evolusjonslæra er vrøvl og forførelse. I bann ligger konspirasjonstanker av billigste sort: Titusener av toppkvalifiserte forskere innafor enn rekke fagområder er rammet av en kollektiv villfarelse, de beskytter og nærer hverandres løgner og tier om kunnskap som motsier evolusjon! Ja, til sist skriver Gravdal at de ikke bare er elendige forskere, men de vil ta Jesus fra oss også (sic!) Dette har han lært av en dr. Duane Gish.

Naturligvis finnes det amerikanere med flotte titler som forkaster evolusjonsteorien. Vitenskapelige sjarlataner er ikke noe nytt. Det finnes doktorer som fornekter Holocaust og som mener at bildene fra verdensrommet som viser jorda som en svevende lita kule, er manipulert.

Gravdal er uinformert. Den vitenskapelige dokumentasjonen for at evolusjon har funnet sted er overveldende.

Og nå henvender jeg meg direkte til min engstelige kollega: Morten – hvis du og andre ønsker kunnskap og informasjon, så finnes det flere kvalitetsbøker på norsk, jeg nøyer meg med en, der vil du finne svar på dine spørsmål om evolusjon og referanser til vitenskapelige og internasjonalt anerkjente forskere:

Mennesket i et nytt lys, darwinisme og utviklingslære i Norge av Lie, Thore og  Messen, Dag Olav, Cappelen 2002. Hvis du trenger en teolog i tillegg, vil jeg vise til Jan-Olav Henriksen: Imago Dei, Gyldendal akademisk, 2003. (I et foredrag i Hamar kirkeakademi i april sa han at det å benekte evolusjon er å avvise faktisk viten.)

Det finne gode unnskyldninger for ikke å være informert, det er vanskeligere for meg å unnskylde deg når du setter meg – sammen med tusener av beleste kristne – i et umulig dilemma: Enten kristen tro eller vitenskap.

På denne måten utøver du ikke pastoral veiledning, men villedning.

Alt som er sant – legg vinn på det, sier Paulus, for det er fra Gud! Kristne skal åpne seg mot sannheten i alle spørsmål. I naturvitenskap skal vi lytte til de som er best kvalifisert, og vi skal bekjempe tendenser til virkelighetsflukt, paranoid mistenksomhet og ikke lefle med den antiintellektualismen som staser seg opp som bibeltro og mener å heve seg over den allmenne, kritiske vitenskapelige samtalen.

Frykt ikke kunnskap om kloden Tellus og det forunderlige livet som har utviklet seg der gjennom millioner av år, men frykt for å komme i allianse med de som så det som et guddommelig kall å håne Giordano Bruno (henrettet 1600) og Galileo Galilei (d. 1642) for de nye og revolusjonerende erkjennelser de gjorde om den virkeligheten vi er en del av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt