Verdidebatt

Einsteins Gordiske Knute

Fra Newton til Einstein: hva skjedde? Hvis eplehagen inspirerte Newton, hva inspirerte Einstein?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvis vi sier at det newtonske verdensbilde opprinnelig stammet fra Newtons tidsfordriv i eplehagen, hva stammet det einsteinske verdensbilde fra?

Vi kan si helt kort at det newtonske verdensbilde var mer statisk og mekanisk, rekonstruert nærmest som det var et dødt, tikkende urverk. Fascinasjonen over de nye maskinene var enorm den gang, og påvirket også Newton. Vi ser jo fascinasjonen avspeiles i hans teorier og hans verdensbilde. I det hele tatt: svært meget av tenkningen den tiden forsøkte å tenke verden ut fra maskinens metafor. Alt dette er godt kjent. (Vi ser denne tendensen bare fortsette.)

Men få vet hva som foranlediget Einstein til det einsteinske verdensbildet, altså hva som foranlediget hans teorier. For å finne svaret på dette, for å løse Einsteins Gordiske Knute, må vi, som for Newton, vite noe om hvor Einstein tilbragte sin mest dyrebare tid. Vi kan også finne ledetråd i hans etternavn: ein stein.

Nedenfor utfordres man derfor til å løse gåten ved å fullføre følgende setning med ett og alene ett ord:

"Hvor Newton fikk sine teorier fra eplehagen, fikk Einstein sine teorier, oppsumert i påstanden om at romtiden er en krum struktur, fra ..."

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt