Verdidebatt

Bruken av åndens sverd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

La oss se på som var i den første menigheten – forkynnelse ved Den Hellige Ånd, sendt fra himmelen. Slik den er beskrevet i Apostelgjerninger, og resultatet av denne.

På pinsedagen, før Den Helllig Ånds komme, Var de 120 troende som var samlet på den øvre salen i Jerusalem en minoritet uten styrke og innflytelse.

Men etter at de ble fylt med Den Hellige Ånd, stod Peter opp og holdt en tale til en skare på flere tusen jøder som hadde samlet seg. Hva ble resultatet av denne talen?

Apg 2,37  Peters ord stakk dem i hjertet, og de sa til ham og de andre apostlene: «Brødre, hva skal vi gjøre?»

Legg merke til uttrykket "Peters ord stakk dem i hjertet"  Dette stikket i hjerte var Den Hellige Ånds gjerning, slik som Jesus hadde forutsagt:

Joh 16,8  Og når han er kommet, skal han overbevise verden om synd, om Guds rettferdighet og dom.

Resultatet av denne overbevisningen var at før dagen var omme, hadde 3000 vantro jøder omvendt seg, anerkjent Jesus som Herre og frelser og latt seg døpe.

Det er midlertidig viktig å understreke at disse resultatene ikke bare ble oppnådd ved Den Hellige Ånds overnaturlige manifestasjon, men den fulgte forkynnelsen av Guds ord.

1 Kor 1,21 For i sin visdom så Gud at verden aldri ville finne ham ved menneskelig kløkt. Han grep inn og frelste alle dem som trodde budskapet, det som verden kaller dumt og tåpelig.

Gud har aldri bestemt at mennesker skal bli frelst ved at de ser under eller hører profetiske uttalelser. Disse overnaturlige manifestasjoner tjener til å fange menneskers oppmerksomhet og å åpne hjertene for sannhet. Men det er bare ved forkynnelsen av Guds ord menneske blir frelst. Dette stadfester Paulus uttalelse om "Åndens sverd, som er Guds ord" (Ef 6:17)

Hvist ikke Petter hadde stått frem på pinsedag og forkynt budskapet fra Guds ord, ville Den Hellige Ånd fremdeles ha virket sterkt hos disiplene, men han ville ikke kunne svinge noe sverd. Det vil fremdeles være undring og forbauselse hos de vantro, men det ville ikke blindt noe overbevisning. Det var Guds skarp, tveeggete sverd, brukt ved Den Hellige Ånd gjennom Peters munn, som trengte inn i hjertene på disse vantro og overbeviste dem.

Nesten halve Peters tale bestod av sitarer fra Det gamle testamentet. Så mektig er Guds skrevne ord når det blir forkynt for menneskehjerte i Den Hellige Ånds kraft.

I apg 6 og 7 leser vi at Stefanus ble anklaget for blasfemi og stilt for det jødiske rådet i Jerusalem. I åpningsscenen blir Stefanus anklaget, og det er medlemmene av rådet som er anklagerne, men før rettsaken er over, er rollene byttet. Da Stefanus under DHÅ salvelse utla for Rådet de gammeltestamentlige skriftene som talte om Israel og Messias, var det han som ble anklageren og medlemmene av Rådet var de anklagede.

Apg 7,54 Men da de hørte dette, stakk det dem i deres hjerter, og de skar tenner mot ham.

Legg merke til det samme uttrykket "stakk det dem i deres hjerter" Enda en gang ser vi at Guds ord sverd, brukt ved Den Hellige Ånd, nådde hjertene til disse vantro og såret dem dypt.

Et av vitnene ved rettsaken mot Stefanus og til hans martyrdød, var en ung mann som het Saulus fra Tarsus. Denne hendelsen hadde øyensynlig sterk innvirkning på ham, for Jesus sa senere til ham sa han åpenbarte seg for ham på veien til Damaskus:

Apg 26,14 "Det blir hardt for deg å stampe mot brodden."

Hva var det for stikk Saulus forgjeves forsøkte å løpe fra? Det var Guds ords skarpe stikk, som Den Hellige Ånd talte gjennom Stefanus munn.

Apostel gjerninger 24 beskriver en annen rettssak. Her er det Paulus som er anklaget for sin tro på Kristus. Den romerske landshøvdingen Feliks var dommer. Men igjen viste det seg at DHÅ reverserte rollene til anklager og anklaget, for da Paulus " talte om rettferdighet og avhold og den kommende dom, ble Feliks forferdet"

DHÅ, gjennom Paulus , talte sannhetene om rettferdighet og dom til Feliks hjerte. Den stolte romerske landshøvdingen som var kjent for å få fangene til å skjelve for seg, skalv nå selv i en usynlig dommers nærvær. Raskt oppløste han møte uten å felle noen dom.

Disse eksemplene fra Apostlenes gjerninger illustrer DHÅ overnaturlige makt til å overbevise mennesker om synd, rettferdighet og dom.

Men de viser også at overbevisning ikke er det samme som omvendelse. Det leder ikke nødvendigvis til omvendelse heller. Men det er noe DHÅ sørger for ved sin overbevisende kraft: Han gir ingen plass til nøytralitet. Jesus sier:

Matt 12,30 Den som ikke er med meg, er mot meg, den som ikke samler med meg, han sprer.

Der DHÅ overbevisende kraft blir manifestert, vil enhver som kommer under innflytelse av denne kraften bli tvunget til å ta et standpunkt - enten for Kristus eller imot Ham, enten for å samle eller spre. Det er ikke lengre mulig med et kompromiss eller nøytralitet.

Matt 10,34-35 Tro ikke at jeg er kommet for å bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for å bringe fred, men sverd. 35 Jeg er kommet for å sette skille: Sønn står mot far, datter mot mor, svigerdatter mot svigermor.

Sverdet som Jesus taler om he, er Guds ords sverd. Når Ordet blir forkynt i DHÅ kraft, er det så skarpt og gjennomtrengende at det blir ingen plass mer til nøytralitet eller kompromisser. Det skiller til og med medlemmene i samme familie, idet det tvinger hver enkelt til å ta et standpunkt, enten for eller imot Kristus.

Vi lever i en sivilisasjon som er preget som er preget av matrealisme, likegyldighet, kompromisser samt moralsk og åndelig forfall. Er det noe som kan hindre dette forfallet og vende folket tilbake til Gud?

Ja det er et eneste middel som kan endre dette, og bare dette ene, nemlig DHÅs kraft, som virker gjennom Guds ord og overbeviser verden om synd, rettferdighet og dom.

ref Derek Prince.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt