Verdidebatt

Changing Education Paradigms

Det er vidt store forskjeller mellom tenkere som kan klassifiseres som eksistensialister - det finnes f.eks. både religiøse og ikke-religiøse eksistensialister. Det finnes likevel en del fellespunkter: De hevder at virkeligheten er absurd, at den ikke kan forståes ved hjelp av fornuften, og at man derfor må benytte ikke-rasjonelle erkjennelsesmetoder som tro, følelser, intuisjon, vilje.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Kunnskap er subjektiv» hevdet Kierkegaard. Jeg tror det finnes forfattere, kunstnere, vitenskapsmenn og andre kreative personer som besitter et litt annet perspektiv på virkeligheten enn flertallet, noe som kanskje kan anstifte en følelse av å være utenfor og annerledes. I så tilfelle er det originalitet og nyskapende krefter som er årsaken til deres forskjellighet, og svært ofte berømmer vi slike mennesker som originale og litt avantgarde åndsarbeidere.

http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U&feature=player_detailpage

Her ser vi igjen den gemene hop og bærer av den "kollektive bevissthet" ubevisst blir hjernevasket av systemet og flasket opp på et spesielt tankesett som dypest sett hverken fremmer selvstendig tenking eller gudstro. Men også mestring av personlig livspraksis (Kommentar #69) og behovet for egenforandring og revitalisering blir antagelig svekket og erstattet med en slags tillært hjelpesløshet og en følelse av å være avhengig av systemet, eksperter og fagfolk . Nå som utdanningssystemet ser ut til å gjennomgå en reformasjon, tror jeg det vil resultere i økt selvforståelse, selvbevissthet og i lengden også økt gudstro.

«This RSA Animate was adapted from a talk given at the RSA by Sir Ken Robinson, world-renowned education and creativity expert and recipient of the RSA's Benjamin Franklin award. Watch this lecture in full here»

http://www.youtube.com/watch?v=mCbdS4hSa0s&feature=player_detailpage

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt