Verdidebatt

"Høytstående diakon"....????

http://www.vl.no/troogkirke/fader-paolo-er-i-live_3/

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I denne artikkelen dukker det opp en "høytstående diakon". Og jeg tenker først - ettersom det dreier seg om opplysninger om en savnet katolsk prest - at det må være en diakon som står på en taburett. Men nei. Lenger ned leser jeg om "erkediakon Emanuel Youkhana i Den assyriske kirken i øst."
Og finner det nødvendig å bedre avisens kunnskaper om Østens kirke en smule. Himmelretningen er faktisk en delo av kirkens offisielle navn - Church of the East.  Av og til finner vi at man bruker tilleggsbetegnelsen Assyrian - for å markere en gammel etnisk tilhørighet. Eller man bruker tilleggsbetegnelsen Nestorian - for å markere dens dogmatiske standpunkt. Østens Assyriske Kirke hadde vært en adekvat norsk oversettelse.

Og så til den høytstående diakonen. En erkediakon er i mange kirker - bysantinske og orientalske - en overordnet diakon som assisterer biskopen med administrasjonen av stiftet. I Østens Kirke - som også i den anglikanske kirke - er erkediakon en særskilt prestetjeneste for en.som assisterer biskopen. Østens kirke har forøvrig et ni-delt embete, der erkediakon er den øverste tjenesten innen presteembetet. 
Dette som en liten hjelp til research om en kirke som har vært en av de forfulgte - både av tyrkerne i 1915 - og både før og senere av andre omkringboende.

Værsågod. Her er lett tilgjengelig info om en av de gamle kirkesamfunnene som nå er i knipe under borgerkrigen i Syria:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt