Verdidebatt

Sirkularitet og kultur

Angående Anfindsens forsvar for sin definisjon

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selvfølgelig er ikke Anfindsens definisjon sirkulær. Han ønsker å definere en mulig substans ("norsk kultur"), altså et subjekt, gjennom gjentatte utgaver av ett adjektiv ("norsk") anvendt på andre subjekter enn kultur (språk, osv). Dette har ikke noe med logisk sirkularitet å gjøre.

En annen sak er det hvor nyttig debatten er. Hvis en pakistansk familie kommer til Norge, kan vi med rette reagere negativt på at den opprettholder et familiemønster som kolliderer med en mer avansert kultur - altså den som finnes innenfor de norske nasjonalstatlige grenser. Men vi ville ikke pukke på norske kulturelle særegenheter hvis  og når en engelsk eller amerikansk familie bosetter seg her. Grunnen er rett og slett at disse har samme kultur som den som er gitt i Norge, og at vi stilltiende skjønner dette.. Det er i realiteten bare for enkelhets skyld at vi skiller mellom "amerikansk", "engelsk" og "norsk" lultur. De er alle eksempler på den borgerlige kulturen, og mer er det ikke verdt å si om den saken. Norge særmerker seg i forhold til flertallet av andre borgerlige (kapitalistiske) land ved å ha prim, geitost, visse toppluer  samt odels- og åsetesrett. Frankrike har en rekke oster og regler for parselleiendom som vi ikke har, osv. De borgerlige einedomsforholdene gjør slike forskjeller om til kulturløse kuriosa.

Derimot er en sentralasiatisk klan eller familie bærer av en distinkt annen kultur, som kan undergrave den borgelige kulturen ikke på en positiv måte, men på bakstreversk og kaotisk vis.

Det er merkelig at det skal være nødvendig å understreke slike store sammenhenger, når vi vet hvor skadelig innvandringen fra Sør-Europa til USA ble (mafiaøkonomi, gangstervelde), fordi den amerikanske staten ikke hadde vett på å regulere bosetting og økonomiske tilbud i borgerlig retning, men overlot italienske fattigfolk til patrimoniske uhyrer hjemmefra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt