Werner Skaug

63

Du er ikke dum!

En del mennesker går rundt og tror at de er dumme. Dette er ikke tilfelle. Alle besitter vi flere typer IQ.

Publisert: 4. okt 2013

På en tidligere arbeidsplass snakket jeg med en dame jeg kjente godt. Hun var på gråten. Hun hadde tatt en IQ-test som viste lav score. Hun trodde hun var dum. Jeg ble lei meg og samtidig arg (på hva slike tester kan gjøre med enkelte folk). "Bare tull!" sa jeg. "Du er smart! Ta en ny og annerledes test!" Noe hun gjorde. Neste gang vi snakket om dette var hun glad som en lerke! Den nye testen viste at hun hadde en score på over gjennomsnittet. Dette var mildt sagt gledelig. Hun forstod nå at hun var smart - ikke dum!

IQ-tester er omstridt. Som i eksemplet med denne damen beviser. Noen folk var kanskje dårlige i matte på skolen, og konkluderer derfor med at de er tette i pappen. Men all fornuft tilsier at om du var dårlig i ett fag, så betyr jo ikke det at du ikke har hjerne når det gjelder en hel masse andre ting. Vi har ulike typer IQ for hva det skal være. De mest kjente er kanskje logisk evne og sosial intelligens. Men det finnes evner i hjernen for kunst, musikk, sport, praktiske ting, økonomi, teoretiske ting, m.m. Listen er så lang, at du garantert har en høy score på flere av disse punktene. I noen ting er vi gjennomsnittlige. Og i enkelte ting er vi helt på jordet. Og dette gjelder oss alle. Selv om enkelte liker å gi skinn av at de er verdens mest smarte mennesker (i seg selv et uttrykk for sann dumhet).

Det er trist å møte mennesker som er overbevist om at de er dumme. De har kanskje blitt fortalt dette av noen, og går gjennom livet med den innstillingen til seg selv at andre er så mye smartere. Men det trenger ikke å være sånn. Dette er destruktiv tenking. Jeg kan garantere deg at noen du kjenner som er supersmarte i én ting, er komplett udugelige i andre ting. Ikke la deg blende av at vedkommende kan briljere med dette noe som han/hun utmerker seg i. I andre ting kan du garantert gjøre vedkommende til skamme. Du kan helt sikkert kommme på en rekke ting du er god i. Flere ting hvor du utmerker deg. Og alt dette er et uttrykk for intelligens. Store ting. Små ting.

Noen mennesker har hele alfabetet foran navnet sitt. Ph.d, Dr., cand.mag., og jeg vet ikke hva. Men de er ikke automatisk smartere. På sitt felt er de selvsagt en autoritet. Men hadde følgende snodige opplevelse med en akademiker en gang. Han klarte ikke å tenne lighteren. Så jeg viste ham hvordan man gjør dette. Han klarte det fortsatt ikke.

En tidligere bekjent diskuterte med familien sin. De kom ingen vei og viste ham at det de sa stod i leksikonet. Hvorpå vedkommende sa: "Da er leksikonet feil!"

Konklusjon: Du er ikke dum! Du er jevnt over smart. La dette prege ditt selvbilde heretter.

Og hvis du vil ha litt humoristisk lesestoff om temaet, vil jeg anbefale "Erasmus Montanus" av Ludvig Holberg. Rasmus Berg, hovedpersonen i boken, har studert og fått seg utdanning. Derfor tror han at han er smartere enn hele hjembygda til sammen. Han er en pest og en plage for sin familie og venner/bekjente. Men han skal snart bli satt kraftig på plass, uten at jeg skal røpe hvordan det hele ender. Gjør deg klar for mye latter og moro!

:)

Kommentar #51

Werner Skaug

63 innlegg  1187 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.
tør la sine kontrafei ledsage våre respektive dybsindigheter ;-))

Bruk små ord, Nisi! Skjønte ikke helt hva du mente i denne setningen.

:)

Kommentar #52

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden

Kontrafei, beklager ! "Avatar" heter det det ?  Eller skal vi rett og slett si portrett ? Eller bilde av oss bidragsydere ?

Apropos tynne mennesker, her oppe  var det ei jente som var  fælt så tynn. Da hun ved et uhell svelget en plommestein, rømte det tre ungkarer fra bygda.

Kommentar #53

Werner Skaug

63 innlegg  1187 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden

Da forstod jeg. He he! Ja, sånn kan det gå. Som noen svarer når folk spør om de har barn: "Ikke det jeg vet!"

:)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere