Verdidebatt

Tror du på magi?

De siste par dagene har det formelig kokt i debattspaltene hos flere av landets medier, kanskje spesielt på grunn av et tall: 55 prosent.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Du vet helt sikkert hva jeg sikter til. Kristendomsfaget, eller KRLE som det nå skal hete, og raseriet fra en mengde mennesker som føler seg forulempet fordi barna deres kunne komme til å høre noe som de selv ikke liker.

Jeg skal i det følgende ta opp to punkter. Og jeg tillater meg å være litt satirisk.

Det første jeg skal ta opp er dette med samfunnet. Hvorfor er man så redd for at barna skal få kunne velge selv? Hvorfor vil man ha et samfunn modellert etter KIWI og REMA1000?

Misforstå meg nå endelig ikke. Jeg har ingenting imot noen av de to kjøpekjedene. Bortsett fra at jeg naturligvis foretrekker et større utvalg.

La oss la samfunnet være slik også, fullt utvalg på hele bredden av produkter, fysiske så vel som åndelige. La hver enkelt person velge fra øverste hylle – og alle de andre hyllene. Det kalles individualisme.

Det er vel ingen som egentlig ønsker at noen andre skal velge for deg og dine barn, eller? I betengelsen «andre» ligger også du. Du skal gjøre dine valg. Barna dine skal gjøre sine. Din oppgave er strengt tatt begrenset til å lære barna dine å tenke – ikke hva de skal tenke. Da blir de roboter.

Vi ser mange slike roboter i samfunnet. Vi kan bruke dåpsspørsmålet som eksempel. I Norge har vi en statskirke. Cirka 90 prosent av alle nordmenn er medlemmer i den. Jeg tilhører ikke disse 90 prosentene. Svært mange av disse døper sine barn, men de færreste aner hva dåpen er for noe.

For mange år siden nå møtte jeg en person som var helt overbevist om at vedkommende i dødsøyeblikket, fordi vedkommende var døpt som barn, skulle få englevinger og fly til himmelen. Dette var et ellers normalt, sunt tenkende menneske. Men her sviktet både logikk og fornuft.

La meg si det veldig enkelt: Dette er magi.

Det skjer ingenting i dåpen. Barnet ditt – om du har døpt det – er ikke garantert noen billett til himmelen om det er døpt. Ikke du heller. Det eneste som, ifølge Bibelen, garanterer inngang til himmelriket er tro på Jesus Messias. Og så står det til og med: «Den som tror ... og blir døpt» i bestemt form. Ikke «den som blir døpt».

Derfor kan vi stille spørsmål ved hvorfor Jens Brun-Pedersen i sine raljeringer (som han selvsagt har lov å holde på med i et pragmatisk samfunn!) er så livredd for dåpen?

Jeg kan forstå det om han hadde vært livredd for troen. Men når det er sagt, så er det kanskje det han er, redd for at antallet troende skulle komme til å vokse, slik at ingen vil høre på det alogiske våset der han faktisk fremmer en magiforståelse.

Og magi – det er i alle fall noe som ikke henger på greip.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt