Verdidebatt

Hvorfor jeg ikke er nyateist

Norske kristne gjør sinnaateistene arbeidsløse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nyateismen har vært det siste tiårets livssyns-snakkis, men i Norge slo den nye religionskritikken aldri gjennom. Jeg tror jeg vet hvorfor.

Nyateismens retorikk var skarp. Richard Dawkins laget boken Gud - en vrangforestilling og TV-serien The Root of all Evil. Du kan gjette innholdet ut fra titlene, men tvitringen hans var verre. Som da Dawkins antydet at journalisten Mehdi Hassan ikke burde bli publisert  fordi han som troende muslim går med på visse litt spesielle historier om Muhammed.

Slikt appellerer ikke akkurat til oss som nok ikke tror på noen gud(er), men mener at det ikke er så galt eller så dumt å gjøre det. Og oss er det mange av i Norge.

Det blir for dumt å mene at nyateismen bunner i et irrasjonelt hat mot religion. Tvert om var nyateismen en reaksjon (om enn kanskje en over-reaksjon) mot religionens negative sider: Predikanter som bruker billige tricks for å lure folk til å tro at de kan helbrede, skoler som bruker skapelsesberetningen som naturfagsbok og kirker som herser med sine medlemmer. Ateister, gamle som nye, har sett dette og blitt sinna.

Men det ikke bare er ateister som har blitt sinna på disse tingene. Så i Norge ser vi hvordan Vårt Land avslører mirakelpredikanter, hvordan Bjørn Are Davidsen og Espen Utaker går i clinch med kreasjonister, og hvordan misjonsbladet Agenda 3:16 avslørte Guds Lam – kanskje det moderne Norges verste menighet.

Dessuten er den kristne kritikken ekstra effektiv. Dersom jeg sier noe kritisk om en prest eller pastor, kan han spille kortet om «aggressiv sekularisme» eller «religionshat», men når kritikeren selv har et aktivt bønneliv blir det vanskeligere å vri seg unna.

Kort sagt: Norske kristne er for ålreite til at nyateismen slår an her.

Klapp dere gjerne på ryggen, folkens.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS SPALTE KLARTEKST 30.09.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt