Verdidebatt

Gjeninnfører vi jødeparagrafen i jubileumsåret?

Neste år er det 200 års jubileum for den norske Grunnloven, en lov som opprinnelig hadde en formulering i paragraf 2 som utelukket jødene fra adgang til riket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne formuleringen ble fjernet i 1851, ikke minst takket være Henrik Wergelands innsats. Den ble gjeninnført for en koretere periode av Quislings 2. NS-regering  12.mars 1942, og ble stående til etter frigjøringen 8. mai 1945.

Nå når det nærmer seg 2014 og 200 års jubileum for grunnloven trues igjen jødenes adgang til riket via en omveg: Barneombudet vil forby rituell omskjæring av guttebarn som er under 15 år.

Rundt 30 % av alle menn som lever på jorden i dag er av forskjellige årsaker omskåret. Inngrepet går ut på at deler eller det meste av forhuden fjernes kirurgisk, og kan ikke sammenlignes med kjønnslemlestelse eller såkalt omskjæring av kvinner.

Jødenes tradisjon med omskjæring av guttebarn 8.dag etter fødselen går helt tilbake til patriarken Abraham, dvs. nesten 4000 år. I Bibelen er det nevnt første gang i 1. Mosebok kapittel 17:

 10 Dette er min pakt som dere skal holde, pakten mellom meg og dere og dine etterkommere: Alt mannkjønn hos dere skal omskjæres.

 11 Dere skal omskjæres på deres kjøds forhud, og det skal være tegnet på pakten mellom meg og dere.

 12 Åtte dager gammel skal alle som er av mannkjønn hos dere, omskjæres, slekt etter slekt, både den som er født i ditt hus, og den som er kjøpt for penger av fremmede som ikke er av din ætt. (1M 17:10-12)


Dersom vi innfører et forbud mot slik omskjæring, vil vi i praksis lage en lov som igjen utelukker jødenes adgang til riket.

Dette vil også være på kollisjonskurs med internasjonale overenskomster om religionsfrihet som Norge har ratifisert.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt